Guvernatorul Băncii Japoniei, Haruhiko Kuroda, a declarat că folosirea muncitorilor străini ar putea fi o soluţie de luat în considerare pentru a compensa lipsa forţei de muncă pe o piaţă afectată de îmbătrânirea populaţiei, anunţă Bloomberg.
Apelarea la muncitori străini ar putea fi completată şi de creşterea participării femeilor şi vârstnicilor pe piaţa muncii, a arătat Kuroda, într-un discurs ţinut la conferinţa anuală organizată de Federal Reserve Bank of Kansas City, în Whyoming.
„Din fericire, în perioada de revenire a economiei, ratele de participare la forţa de muncă au crescut, în special pentru femei şi vârstnici. Este critică nevoia de a nea asigura că acest fenomen nu este unul ciclic, ci că va deveni permanent. Utiliyarea muncitorilor străini merită, de asemenea luată în considerare”, a spus Kuroda.
Premierul Japoniei, Shinzo Abe,a îmbrăţişat ideea creşterii numărului femeilor pe piaţa muncii, concomitent cu o creştere limitată a imigranţilor, în condiţiile nevoilor pieţei muncii înainte de Olimpiada de Vară care se va desfăşura în 2020 la Tokyo.
Populaţia Japoniei a scăzut pentru al treilea an consecutiv în 2013, la 127,3 milioane, ponderea persoanelor peste 65 de ani ajungând la un nivel record pe plan mondial. Ţara are una dintre cele mai mici rate ale natalităţii în lume, iar persoanele peste 65 de ani au ajuns să reprezinte un sfert din totalul populaţiei, cel mai ridicat nivel din toate timpurile.