Japonia a importat cu peste 200% mai mult combustibil fosil din Rusia în august

Japonia cumpără două treimi din GNL din Australia, Malaezia și Qatar, potrivit informațiilor publicate de Kommersant, care citează date de la Ministerul de Finanțe al Japoniei. Rusia reprezintă 9% din importurile de GNL ale Japoniei, urmată de Statele Unite cu 6%.

Conform datelor vamale ale ministerului de finanțe, Japonia a primit luna trecută 450.000 de tone metrice de GNL din Rusia – o creștere cu 211,2% față de august 2021.

Putin înlocuiește operatorul proiectului energetic Sakhalin-2 cu o nouă entitate internă

Creșterea transporturilor de GNL din Japonia urmează înlocuirii de către Rusia a operatorului proiectului Sakhalin-2 LNG cu o entitate națională, ca răspuns la sancțiunile occidentale „neprietenoase”.

Mișcarea a stârnit incertitudine cu privire la continuitatea aprovizionării cu GNL, deși cumpărătorii japonezi au reînnoit contractele de cumpărare a GNL de la Sakhalin-2, după ce li s-au garantat aceleași condiții financiare de către noua companie rusă de operare.

Datele din august 2022 publicate de Ministerul de Finanțe al Japoniei au arătat o creștere cu 67,4% a importurilor totale din Rusia și o scădere cu 21,5% a exporturilor.

Japonia s-a alăturat aliatului său Statelor Unite și altor țări occidentale pentru a impune Rusiei sancțiuni fără precedent pentru invadarea Ucrainei. Zeci de companii japoneze industriale, tehnologice și de consum au părăsit sau au suspendat operațiunile în Rusia de la invazia din februarie.

Europa a rezolvat problema aprovizionării cu gaz pentru acest an

În altă ordine de idei, amintim că Europa a rezolvat criza gazelor naturale pentru această iarnă, iar prețurile vor scădea semnificativ în viitorul apropiat, estimează Goldman Sachs, în pofida tuturor avertismentelor că următoarele luni vor fi foarte grele pentru Bătrânul Continent.

Prețul gazelor la nivel european ar putea scădea la jumătate în următoarele șase luni, deoarece consumul va fi redus, iar țările vor valorifica stocurile mari pe care le-au acumulat în depozite. Cu toate acestea, Goldman Sachs preconizează că prețurile la gaze naturale vor înregistra o nouă creștere până vara viitoare, revenind la niveluri apropiate de cele actuale atunci când țările europene vor încerca să-și refacă stocurile pentru următorul sezon de iarnă.

Compania de investiții consideră că eforturile Europei de a preveni lipsurile grave de gaze din această iarnă au fost încununate de succes. În acest context, preconizează că prețul angro al gazelor naturale în Europa va scădea de la aproximativ 215 euro pe megawatt-oră la sub 100 euro pe megawatt-oră până la sfârșitul primului trimestru al anului 2023, dacă temperaturile de pe timpul iernii nu se vor abate de la nivelurile obișnuite pentru acest anotimp. Anterior, previziunile Goldman Sachs plasau prețurile gazelor naturale la 213 euro/MWh pentru această perioadă, arată Money Review.