Manevra a fost anunțată marţi și este prima de când Yoshihide Suga a preluat guvernul în septembrie, în urma demisiei lui Shinzo Abe. Suga a anunţat că în urma acestor intervenţii se așteaptă la o creștere de 3,6% a PIB-ului, fără a specifica totuși în cât timp se va ajunge la acest rezultat. Tokyo lansează astfel cel de-al treilea pachet extraordinar de sprijin economic din ultimele luni, după cele două lansate în aprilie și mai. În noul pachet de ajutoare, se acordă o atenție majoră climei și tehnologiilor digitale, două dintre prioritățile executivului, care se angajează ca până în anul 2050 să reducă la zero emisiile nete de dioxid de carbon, conform ilsole24ore.com
Acest pachet va proteja viețile și mijloacele de trai ale oamenilor
O parte din resurse vor fi utilizate pentru finanțarea planului național de vaccinare. În afara măsurilor destinate întreprinderilor mici care au dificultăţi în a se finanţa, cresc fondurile alocate structurilor medicale și căminelor pentru bătrâni și se oferă bonusuri în numerar pentru familiile monoparentale. „Acest pachet va proteja viețile și mijloacele de trai ale oamenilor. Va apăra ocuparea forței de muncă, va sprijini întreprinderile, va stimula redresarea și va deschide calea pentru descoperiri în domeniul tehnologiilor ecologice și digitale” – a spus Suga. În acelaşi timp, a fost instituit un fond în valoare de 2 trilioane de dolari pentru a dezvolta tehnologii durabile, cum ar fi bateriile de nouă generație și combustibilul cu hidrogen.
În timp ce manevrele anterioare s-au concentrat pe sprijinul de urgență acordat veniturilor întreprinderilor și persoanelor fizice, cea recent anunțată vizează în principal investițiile și reconstrucția post-pandemică. Măsurile de cheltuieli lansate de guvern (cei 30.600 miliarde de yeni de acum, plus cele 57.600 miliarde din lunile aprilie și mai) ajung astfel la 17% din PIB.
În cel de-al treilea trimestru al anului, economia Japoniei a crescut cu 5,3% față de ultimele trei luni, depășind cu mult așteptările analiștilor. Între aprilie și iunie a scăzut cu 8,2%. Cu toate acestea, al treilea val de infecții riscă să încetinească recuperarea din ultima parte a anului. Fondul Monetar Internațional prezice că PIB-ul se va contracta cu 5,3% în 2020 și va crește cu 2,3% în 2021. De asemenea, potrivit FMI, datoria publică tinde să ajungă la 266% din PIB.
Chiar dacă se află la putere doar de câteva luni, guvernul Suga se confruntă deja cu o criză de consens din cauza creşterii numărului infecțiilor cu Covid-19. Marţi au fost înregistrate 530 de cazuri, cu 47 de decese: deși cifrele sunt foarte departe de cele din Europa și Statele Unite, pentru Japonia e cel mai mare număr de decese într-o zi. Țara a înregistrat până acum un total de 165.000 de cazuri și 2.417 de victime. Mai multe studii efectuate au atribuit virulenţa celui de-al treilea val al pandemiei campaniei de sprijinire a turismului intern, pe care Suga a susținut-o puternic și care este refinanțată prin noul pachet economic.