Mai multe resturante din lume si din Romania au prezent in meniu si un tabel in care sunt specificate caloriile pentru fiecare fel de mancare in parte. In Japonia, acest lucru a devenit deja un fapt banal, astfel ca niponii au gasit o solutie noua pentru a fi cat se poate de siguri ca nu se ingrasa, nu se imbolnavesc de boli de inima si duc o viata sanatoasa. Solutia? Una cat se poate de hi-tech. 

Sistemul este simplu: te asezi la masa, comanzi un fel de mancare, scoti telefonul mobil de ultima generatie, fotografiezi continutul din farfurie si trimiti imaginea catre niste nutritionisti, care iti dau verdictul daca merita sau nu sa "risti".

Rezultatul mult mai detaliat, in care sa vezi cu ochii tai la ce risc te-ai fi expus, il poti primi in maximum 3 zile, in care sunt trecute informatii privind caloriile, precum si urmarile directe asupra sanatatii. Mai multe companii de asigurari medicale s-au inregistrat in acest program-pilot si sunt foarte multumite de rezultate: peste 100 de pacienti suferinzi de diabet, boli de inima si obezitate resecta cu strictete ce le recomanda doctorii. 

Avantajul unui asemenea sistem il constituie faptul ca pacientii pot fi supravegheati continuu si nu furnizeaza informatii false. Doctorii niponi au sesizat ca pacientii lor tind sa subestimeze dimensiunile portiilor, nivelul de grasimi si zaharuri, dintr-un sentiment auto-indus de vinovatie. 

Sursa: USA Today 25 Mai 2007