Guvernul japonez va anunţa în curând că va renunţa la energia nucleară până în anii 2030, la optsprezece luni de la accidentul de la Fukushima, a informat miercuri ziarul nipon Mainichi Shimbun, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Premierul japonez Yoshihiko Noda ar putea lua decizia la sfârşitul acestei săptămâni, în cadrul unei reuniuni privind noul plan energetic care urmează a fi stabilit după catastrofa nucleară din martie 2011, a precizat sursa citată citând surse guvernamentale.
În cazul în care Japonia optează pentru renunţarea la energia nucleară, ea se va alătura ţărilor care au optat pentru această strategie după Fukushima: Germania a decis să-şi închidă cele 17 reactoare până în 2022, în timp ce Elveţia intenţionează să facă acelaşi lucru în mod progresiv până în 2034.
Deşi decizia japoneză vizează un termen mai îndepărtat faţă de planul german, amploarea sa va fi mai mare, deoarece insula avea nu mai puţin de 54 de reactoare înainte de accident (50 de unităţi în prezent). Doar două reactoare sunt în prezent operaţionale. Celelalte sunt oprite, fie din cauza unui seism, fie din cauza măsurilor suplimentare de securitate cerute de autorităţile nipone.
Energia nucleară a reprezentat aproape 30% din consumul de energie din Japonia înainte de accidentul de la 11 martie 2011 de la centrala Fukushima Daiichi (220 km nord-est de Tokyo), provocat de seismul puternic şi tsunamiul devastator care măturat regiunea.