Japonia ar putea astfel să răspundă activităților belicoase ale Chinei fără a desfășura nave și avioane ale Forței de Auto-Apărare Maritimă, scrie NationalInterest.
Ministerul nipon al Apărării dezvoltă ceea ce numește un „proiectil zburător de hipervelocitate” sau HVGP, pentru desfășurare pe baze insulare, începând cu 2026. Denumirea armei japoneze este, însă, greșită, scrie publicația americană. În limbajul american, o rachetă ghidată care călătorește de cinci ori mai repede decât viteza sunetului e o armă „hipersonică”. America își rezervă denumirea de „hipervelocitate” pentru proiectile de tun rapide”.
Japonia se înarmează împotriva Chinei
Cert este că Tokyo dorește ca noua HVGP să contribuie la înfrângerea forțelor chineze. Modelul 2026 este destinat „țintirii unui potențial inamic care invadează insulele îndepărtate ale Japoniei”, după cum scrie ziarul Mainichi. „În cea de-a doua etapă, va fi dezvoltat un tip îmbunătățit pentru o posibilă instalare în 2028 sau ulterior, a unor sarcini utile, în formă de gheare, viteze îmbunătățite și domenii de tragere și traiectorii mai complexe.”
O altă îmbunătățire după 2026 ar putea adăuga o „sarcină utilă, capabilă să pătrundă pe puntea portavioanelor”, a explicat Mainichi.
Nu e clar ce „sarcină utilă” specială iau în considerare japonezii pentru a dota portavioanele chineze. Doar energia cinetică a unei rachete hipersonice ar trebui să fie suficientă pentru a dezactiva sau distruge majoritatea țintelor.
După decenii de dezvoltare, armele hipersonice încep în sfârșit să intre în prima linie. La sfârșitul anului 2019, ministerul rus al Apărării a susținut că a lansat racheta hipersonică Avangard. Aceasta se lansează cu ajutorul rachetei balistice intercontinentale UR-100H UTTH, după care se detașează de aceasta și intră în atmosferă, la mii de km de ținta vizată. Astfel, Rusia se vrea una dintre primele țări care lansează o armă hipersonică operațională.
Și China s-a lăudat că testează două rachete hipersonice. Racheta de tip DF-17 și-a făcut apariția în 2019, la 70 de ani de la fondarea Republicii Populare Chineze. A doua rachetă, Xingkong-2, ar fi diferită de modelul DF-17. Forțele aeriene americane au efectuat cu succes un test de zbor al armei hipersonice, în iunie 2019. ALRRW ar putea intra în funcțiune încă din 2023. Bombardierele B-1 și B-52 sunt ambele platforme de lansare pentru noua armă.
Racheta hipersonică a Japoniei este și un răspuns direct la campania de ani de zile a Chinei de preluare maritimă și construcție de fortificații în sudul și estul Mării Chinei.
Noua rachetă este la câțiva ani distanță de serviciul din prima linie, dar deja provoacă controverse, scrie ziarul Mainichi. „Unii legiuitori se tem că achiziționarea noilor capacități le-ar da forțelor armate japoneze puterea de a ataca direct „teritoriile altor țări”. Iar astfel Japonia se va abate de politica de până acum, doar de apărare”.