Japonia nu se poate salva singură de la faliment

PIB-ul japonez a inregistrat o scadere de 12,7% in trimestrul al patrulea al anului trecut, o cifra mai mult decat ingrijoratoare atat pentru analistii si expertii in economie dar si pentru liderii politici, atat cei japonezi cat si cei ai altor economii din lume. Analistii nu s-au ferit sa spuna ca cea de-a doua mare economie a lumii se apropie de un faliment national confruntandu-se cu cea mai grava recesiune din 1945 incoace. Care sunt problemele Japoniei Economia japoneza se confrunt

PIB-ul japonez a inregistrat o scadere de 12,7% in trimestrul al patrulea al anului trecut, o cifra mai mult decat ingrijoratoare atat pentru analistii si expertii in economie dar si pentru liderii politici, atat cei japonezi cat si cei ai altor economii din lume.

Analistii nu s-au ferit sa spuna ca cea de-a doua mare economie a lumii se apropie de un faliment national confruntandu-se cu cea mai grava recesiune din 1945 incoace.

Care sunt problemele Japoniei

Economia japoneza se confrunta cu mai multe probleme ce au contribuit in egala masura la situatia de acum si care formeaza un adevarat cerc vicios.

1. Exporturile in scadere

Exporturile nipone au scazut cu 14% in ultimul trimestru, data fiind scaderea cererii de pe piata mondiala. Analistii afirma ca acest lucru a condus la o pierderea competitivitatii detinuta de companiile japoneze. Mai mult, acest lucru a fost antrenat si de scaderea investitiile companiilor care au pus in aplicare o serie de planuri de reducere a costurilor.

2. Aprecierea yenului

Intr-un interval de un an si jumatate, yenul s-a apreciat cu 40%. Cu o rata de schimb dezavantajoasa, automobilele de la Toyota aproape ca au devenit imposibil de vandut, in timp ce LCD-urile japoneze sunt concurate direct de preturile coreene.

O solutie ar fi fost devalorizarea controlata a monedei, insa in acest moment Japonia ar fi atras nemultumirile marilor economii mondiale, care ar fi acuzat-o de protectionism in timp de criza. Mai mult, si-ar fi pierdut credibilitatea in fata Bancilor Centrale ale lumii, intrucat nimeni, cu exceptia Japoniei, nu are interesul ca yenul sa se deprecieze.

3. Datorie de 180% din PIB

Pana la ora actuala au fost adoptate trei planuri de relansare in valoare totala de 600 de miliarde de euro, dintre care 80 de miliarde au fost alocati pietei interne: sustinerea investitiilor companilor sau distribuirea de tichete pentru consumatorii de rand. Pentru a reusi sa stimuleze cat de cat economia, guvernul nipon are nevoie de un plan de relansare cu un echivalent a 5% din PIB, insa Japonia este intr-o situatie extrem de delicata: datoria sa publica este de 180% din PIB. In anii ’90, guvernul a adoptat o serie de planuri de relansare care nu au avut succesul scontat, iar Japonia plateste in continuare consecintele.

4. Probleme interne

Mai mult, un plan de relansare de o asemenea anvergura este impiedicat de disensiunile interne. Guvernul in execitiu nu are decat sprijinul unei singure camere a Parlamentului, fapt ce impedica adoptarea de masuri masive.

5. Imbatranirea populatiei si scaderea consumului intern

Piata interna japoneza, care vegeteaza de cativa ani din diverse motive precum imbatranirea populatiei sau stagnarea salariilor, este incapabila sa sustina cresterea economica.

Vazandu-si stocurile crescand si profiturile in scadere, companiile au redus drastic investitiile. Victime ale disponibilizarilor masive sau a reducerilor de aslarii, japonezii sunt inclinati din ce in ce mai mult sa-si reduca nivelul consumului, ceea ce agraveaza si mai mult situatia economica.

In consecinta, analistii nu privesc cu ochi buni evolutia economica a Japoniei. „Japonia nu se va putea salva singura”, spune Danielle Schweisguth, economist la OFCE.

Sursa: L’Express