Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a declarat miercuri că țara sa nu intenționează să devină membră NATO, dar a recunoscut planul alianței de securitate de a deschide un birou de legătură în Japonia.
Japonia nu intenționează să adere la NATO
Comentariile lui Kishida au fost făcute după ce ambasadorul japonez în Statele Unite a declarat la începutul acestei luni că pactul militar condus de SUA plănuiește un birou la Tokyo, primul din Asia, pentru a facilita consultările în regiune.
„Nu am cunoștință de nicio decizie luată” la NATO cu privire la înființarea biroului, a declarat Kishida în cadrul unei sesiuni parlamentare de miercuri, adăugând că țara sa nu intenționează să adere la NATO ca stat membru sau semimembru.
În replică, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, a calificat demersul Japoniei drept ceva ce regiunea Asia-Pacific „nu salută”, afirmând că Tokyo ar trebui să fie „foarte precaut în ceea ce privește problema securității militare”, având în vedere „istoricul său de agresiune”.
Japonia a găzduit summitul Grupului celor ȘaptE (G7) de la Hiroshima în weekend, unde liderii democrațiilor puternice au convenit să „reducă riscurile, nu să decupleze” angajamentul economic cu China și au reafirmat importanța păcii și a stabilității în Strâmtoarea Taiwan.
Kishida face pregătiri pentru a participa la un summit NATO programat să aibă loc în Lituania în luna iulie, a raportat mai târziu miercuri agenția de știri Kyodo, citând oficiali guvernamentali japonezi, transmite Reuters.
Liderii G7 vor să detensioneze relațiile cu Guvernul de la Beijing
Succesul strategiei G7 de ”detensionare” a relațiilor cu China va depinde de asemenea și de un acord cu privire la semnificația exactă a termenului. Următorul pas va fi schițarea și convenirea măsurilor specifice. Detensionarea relațiilor cu China nu va fi simplă, mai ales dacă vor persista unele ambiguități.
De fapt, Beijingul a interzis duminică participarea producătorului american de cipuri Micron Technology la proiecte de infrastructură din China, invocând potențiale riscuri de securitate – decizie calificată de departamentul american al comerțului drept ”nefondată pe realitate”.
Cum reuniunea G20 e programată la New Delhi anul acesta, provocarea actuală e să i se demonstreze ”sudului global” că nu este neglijat. O abordare unică în privința Rusiei și Chinei din partea a șapte dintre marile puteri economice ale lumii este un pas în direcția corectă. Dar pentru a avansa și mai mult și a construi un pact global, G7 va trebui să-și susțină vorbele cu bani și cu detalii mai precise, se arată într-un editorial publicat de ziarul britanic Financial Times, care a publicat concluziile Reuniunii G7 de la Hiroshima.