Ministerul japonez al Apărării a transmis un comunicat prin care susține că obiectele aeriene care au survolat cerul deasupra Japoniei sunt probabil baloane de spionaj trimise de China.
Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul japonez al Apărării, o analiză a obiectelor aeriene neidentificate care au survolat spațiul aerian al Japoniei în ultimii ani sugerează „cu tărie” că acestea erau baloane de spionaj chinezești.
Japonia a identificat baloane spion chinezești
„După o analiză mai aprofundată a unor obiecte zburătoare specifice în formă de balon identificate anterior în spaţiul aerian japonez, între care cele din noiembrie 2019, iunie 2020 şi septembrie 2021, am ajuns la concluzia că există o mare probabilitate să fie baloane de recunoaştere fără pilot trimise de China”, se arată într-un comunicat transmis, marţi seara, de ministerul japonez.
Totodată, administrația de la Tokyo „a cerut ferm guvernului chinez să confirme faptele incidentului şi ca o astfel de situaţie să nu se mai repete”.
„Încălcările spaţiului aerian de către baloane de recunoaştere fără pilot străine şi alte mijloace sunt total inacceptabile”, mai prevede comunicatul.
„Acest caz, cred, ne ridică îngrijorări care pot fi o gaură uriașă în apărarea Japoniei”, a declarat miercuri, în cadrul unei reuniuni, șeful politicii de securitate a partidului de guvernământ și fost ministru al Apărării, Itsunori Onodera.
Japonia analizează posibilitatea de a relaxa regulile de doborâre a obiectelor aeriene care încalcă spațiul său aerian
Japonia a anunțat, săptămâna trecută, că reexaminează o serie de incidente care au implicat obiecte zburătoare neidentificate. Totul se întâmplă după ce un balon spion chinez a survolat teritoriul american, fiind ulterior doborât.
În urma incidentului, armata americană a ajustat setările radarului pentru a detecta obiecte mai mici și a descoperit alte trei aparate neidentificate pe care președintele Joe Biden a ordonat să le doboare – unul deasupra statului Alaska, altul deasupra Canadei și al treilea deasupra lacului Huron, în largul statului Michigan.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate naţională al Casei Albe, John Kirby, a declarat totuşi că ar trebui aşteptată analiza fragmentelor pentru a se stabili cu siguranţă natura, uzul sau provenienţa acestor „obiecte”. Totuși, operaţiunile de recuperare se anunţă incerte.
Presa japoneză a declarat miercuri că oficialii guvernamentali analizează, în prezent, posibilitatea de a relaxa regulile de doborâre a obiectelor aeriene care încalcă spațiul său aerian.
În prezent, armele pot fi folosite doar în cazul unui pericol clar și prezent, a relatat agenția de știri Kyodo.