Dreapta naționalistă din Japonia a dezvăluit joi că aproape jumătate dintre aleşii săi din parlament au avut legături cu Biserica Unificării, reintrată în centrul opiniei publice după asasinarea fostului prim-ministru, Shinzo Abe, a transmis AFP.

Membrii PLD au acceptat în campaniile electorale sprijinul Bisericii Unificării

Conform unei anchete interne, 179 din cei 379 de membri ai Partidului Liberal Democrat (PLD) în cele două camere legislative au fost „legaţi într-un fel sau altul” cu gruparea religioasă, a anunţat partidul.

Secretarul general al partidului de dreapta, Toshimitsu Motegi, a precizat că unii membri au acceptat în campaniile electorale sprijinul Bisericii Unificării, iar alţii au participat la evenimente ale acestei organizaţii sau au donat bani.

„Luăm foarte în serios (această situaţie). O regretăm sincer şi ne vom asigura că partidul nu va mai avea nicio legătură cu Biserica Unificării. Aproape 90% dintre aleşii PLD în parlament care au participat la evenimente ai căror organizatori aveau legături cu acest grup au afirmat că nu erau la curent cu aceste legături.” a adăugat Motegi.

Încrederea față de premierul Kishida a scăzut considerabil după ce s-a aflat despre legăturile acestuia cu membrii din PLD care au avut tangențe cu Biserica Unificării

Prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, a declarat săptămâna trecută că PLD va rupe toate legăturile cu secta Moon.

Asasinarea fostului premier Shinzo Abe în luna iulie de către un bărbat care l-a acuzat pe fostul premier de legături cu acest grup religios a făcut ca subiectul sectei Moon să reapară în Japonia. Există numeroase controverse mai vechi legate de această organizaţie, acuzată de numeroşi foşti adepţi că grupul religios au abuzat financiar de ei.

Încrederea față de premierul Kishida s-a prăbuşit odată cu apariţia dezvăluirilor despre relaţiile cu aleșii PLD, inclusiv membri ai guvernului săuvşi Biserica Unificării. Kishida şi-a remaniat guvernul la începutul lui august, dar unii membri ai noii echipe au avut şi ei legături cu secta Moon.

Biserica Unificării a transmis că Abe (fostul premier) nu a fost niciodată membru al său, chiar dacă a participat la evenimente organizate de grupuri care îi erau afiliate. Shinzo Abe a fost prim-ministrul japonez cu cea mai longevivă prezenţă în fruntea guvernului. El a părăsit puterea în 2020 din motive de sănătate, dar a rămas o voce foarte influentă în interiorul PLD.