Fiecare elev din Japonia este familiarizat cu exerciţiile în caz de cutremur, moment în care alarma sună, iar copii se ascund sub bănci pentru a se feri de bucăţile de zid desprinse ce îi pot răni.
Transmisiunile TV din interiorul şcolilor şi birourilor din timpul seismului devastator de vineri îi prezintă pe angajaţi şi elevi dând dovadă de un calm extraordinar şi de autocontrol în timp ce clădirile se zguduiau violent. După seism, copiii puteau fi văzuţi în Tokio mergând în grupuri, calm şi purtând căşti de protecţie.
Pagubele înregistrate la clădirile din Tokio nu au fost nici ele semnificative, rezultat al normelor stricte impuse la construcţia clădirilor care prevăd ca acestea să se poată balansa în timpul unui cutremur şi altfel să fie ferite să se prăbuşească.
Lecţii importante au fost învăţate după cutremurul din Kobe din 1995, în care au murit 6.400 de persoane. După aceea, autorităţile au reevaluat reglementările privind normele de construcţie, atât în cazul birourilor cât şi al infrastructurii transporturilor.
Imediat după producerea unui seism în Japonia, toate posturile de televiziune şi de radio transmit imagini prin care publicul este informat în legătură cu riscurile la care este expus, inclusiv cel de tsunami, şi astfel populaţia se poate retrage în zone mai înalte sau, în cazul zonelor de coastă, în buncăre special construite pentru astfel de cazuri.
Pentru persoanele blocate, în toate birourile şi în multe locuinţe există truse de ajutor în caz de cutremur, în care se găsesc porţii de mâncare, apă de băut, produse medicale de bază. În birouri şi în şcoli se găsesc de asemenea căşti şi mănuşi care pot fi folosite în caz de cutremur.
SURSA: Agerpres