Japonia, un caz atipic în lupta cu Omicron: Cazurile și decesele continuă să scadă vertiginos
Chiar dacă varianta Omicron a reușit să pătrundă și în peninsula niponă, din cauza transmisibilității sale periculos de ridicate, rata generală de transmitere a virusului și decesele asociate în Japonia au rămas impresionant de scăzute. Trebuie menționat că cifrele au fost înregistrate în contextul în care experții suspectează că există deja o anumită răspândire comunitară.
„Sincer, nu cunoaștem motivul exact al scăderii bruște a numărului de decese cauzate de Covid în Japonia”, a declarat Taro Yamamoto, profesor de sănătate globală la Institutul de Medicină Tropicală al Universității Nagasaki, potrivit washingtonpost.com
Amitim că Japonia a avut rate de infecție și de deces mult mai scăzute decât în multe țări occidentale în timpul pandemiei, chiar dacă a existat un vârf periculos în timpul verii care a copleșit spitalele.
Totodată, cercetătorii au analizat și factorii genetici, dieta și alte alemente care ar fi putut oferi un avantaj țărilor precum Japonia sau Coreea de Sud. De exemplu, cercetătorii din Japonia au analizat și alți factori, precum vremea, modelele ciclice de răspândire a virusului și posibila expunere anterioară la variante ușoare ale coronavirusului care ar fi putut duce la un număr scăzut de cazuri și decese.
Mai mult, specialiștii au identificat și potențiale caracteristici genetice în rândul japonezilor care ar fi putut duce la un răspuns mai puternic al sistemului imunitar la COVID-19. Totuși, sunt necesare mai multe cercetări pentru a trage concluzii definitive, spun cercetătorii.
„În mod evident, vaccinarea, masca și distanțarea socială sunt factori cerți, dar doar ei nu pot fi explicația, mai ales atunci când comparăm situația cu cea din Coreea de Sud. Încă nu este clar dacă există un factor X specific japonezilor sau populației din Asia de Est, dar, dacă îl vom descoperi, sperăm că ne va ajuta să înțelegem și să controlăm virusul. Există unele decese și cazuri care este posibil să fi fost subraportate, dar aceste cifre nu sunt suficient de substanțiale pentru a schimba rata sau procentul general de decese”, a explicat Taro Yamamoto.
Este vorba despre un avantaj genetic?
În acest context, mai mulți cercetători japonezi au arătat către studiile care au subliniază existența unor condiții genetice sau de sănătate în Japonia, inclusiv prevalența scăzută a obezității.
Astfel, un studiu publicat în această lună de institutul de cercetare Riken din Japonia, cel mai mare organism de cercetare științifică din țara respectivă, a constatat că o caracteristică genetică din globulele albe ale până la 60% dintre japonezi poate genera un răspuns imunitar la coronavirus.
Răspunsul imunitar a fost observat la 80% dintre persoanele cu această trăsătură genetică, iar cercetătorii au descoperit că aceasta ar putea explica o teorie despre experiența Japoniei cu COVID-19.
Această trăsătură genetică, numită HLA-A24, este comună în țările din Asia de Est și a fost găsită în multe națiuni care au avut experiențe mai puțin grave cu coronavirusul, inclusiv în Japonia și Coreea.
„Cazurile de Covid și decesele au fost scăzute în Coreea până acum, dar cu valul de acum și comparația cu Japonia, ar fi interesant să examinăm cum arată acum situația imunității”, a explicat Shin-ichiro Fujii, liderul echipei de la laboratorul de imunoterapie de la Riken.