Japonia va livra gaze naturale Europei. Mai multe transporturi, așteptate să sosească luna aceasta

Pe fondul crizei din Ucraina și riscului ca Rusia să oprească livrările de gaze către Europa, Japonia va ajuta prin livrarea de gaz natural lichefiat. Mai multe transporturi ce urmau să ajungă în arhipelagul nipon au pornit deja spre Europa și sunt așteptate să sosească luna aceasta.

Japonia a anunţat miercuri că va livra Europei o parte din importurile sale de gaz natural lichefiat (GPL), pe fondul riscului de perturbare a aprovizionării cu gaz rusesc a regiunii în cazul escaladării tensiunilor legate de Ucraina, relatează France Presse.

Mai multe petroliere programate iniţial să transporte GPL în Japonia au pornit deja spre Europa şi sunt aşteptate să sosească luna aceasta, şi ar urma şi altele în martie, a declarat ministrul japonez al economiei, comerţului şi industriei (Meti), Koichi Hagiuda, în faţa presei la Tokyo.

Japonia se confruntă și ea cu probleme de aprovizionare

Ministrul nu a precizat însă volumele care vor fi furnizate şi vândute în Europa la preţurile pieţei. În schimb, el a subliniat că importanţa acestor livrări este condiţionată de faptul ca Japoniei însăşi să-i fie furnizat mai întâi suficient GPL.

Arhipelagul nipon este unul dintre cei mai importanţi importatori mondiali de GPL, de care depinde foarte mult pentru a-şi asigura producţia de electricitate, a-i funcţiona fabricile şi a se încălzi iarna.

Dar s-ar putea ca Japonia să nu aibă prea mult gaz de trimis în Europa, având în vedere că şi ea se luptă în prezent să obţină aprovizionări suficiente, în timp ce frigul este deosebit de dur în ţară la începutul acestui an, notează AFP.

Hagiuda a menţionat situaţia energetică „dificilă” a Japoniei în acest moment, explicând în acelaşi timp că Tokyo a dorit să răspundă la apelurile ambasadorilor SUA şi Uniunii Europene în Japonia pentru a ajuta Europa să se aprovizioneze cu GPL.

O posibilă invazie rusă a Ucrainei alimentează temerile privind suspendarea livrărilor de gaze ruseşti către Europa în cazul măsurilor de represalii ale ţărilor occidentale împotriva Moscovei. Cu toate acestea, acest scenariu nu este considerat cel mai probabil de către analiştii din sectorul energetic, notează AFP.

Summit al statelor exportatoare de gaz pe fondul crizei ruso-ucrainene

În acest context menționăm că, emiratul Qatar va găzdui la 22 februarie un summit ordinar al Forumului statelor exportatoare de gaz (FPEG), printre care şi Rusia, pe fondul temerilor Europei pentru aprovizionarea sa cu gaz rusesc, în contextul crizei legate de Ucraina, mai transmite sursa citată.

SUA s-au referit la posibilitatea ca emiratul Qatar, aliatul lor apropiat în zona Golfului, să aprovizioneze Europa Occidentală dacă livrările prin gazoducte vor fi întrerupte.

Ţară cu importante rezerve de gaze, Qatar a atins însă capacitatea maximă de producţie şi trebuie deja să onoreze contracte pe termen lung cu Asia.

Uniunea Europeană caută surse alternative la gazul din Rusia în caz de criză energetică. Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, s-a deplasat vineri în Azerbaidjan, membru observator al FPEG.

Ministrul energiei al Qatarului, Saad al-Kaabi, a afirmat la 1 februarie că ţara sa nu va putea să salveze de una singură Europa dacă Rusia ar întrerupe livrările de gaz în contextul crizei legate de Ucraina.