Japonia va revizui legile pentru a asigura o aprovizionare stabilă cu GNL și o cerere stabilă în caz de urgență

japonia

SURSA FOTO: Dreamstime

Cabinetul japonez a aprobat vineri proiecte de lege pentru a revizui legile care ar asigura o ofertă și o cerere stabilă de gaze naturale lichefiate (GNL) în cazul unei situații de urgență energetică, pe fondul preocupărilor legate de achizițiile determinate de ofensiva rusă din Ucraina.

Revizuirile parțiale ale legii privind afacerile cu gaze și ale legii pentru Japan Oil, Gas and Metals National Corp. vor permite ministrului Industriei să solicite agenției susținute de guvern să achiziționeze GNL atunci când sectorul privat întâmpină dificultăți în acest sens.

De asemenea, ministrul va avea posibilitatea de a ordona marilor companii să restricționeze utilizarea gazelor atunci când echilibrul dintre cerere și ofertă devine strâns.

„Vom lucra pentru promulgarea rapidă (a proiectelor de lege)”, a declarat ministrul Economiei, Comerțului și Industriei, Yasutoshi Nishimura, în cadrul unei conferințe de presă, citat de Mainichi.jp.

Guvernul își propune să prezinte proiectele de lege în timpul sesiunii actuale „cât mai curând posibil”, iar legile revizuite vor intra în vigoare în termen de două luni de la promulgarea lor, a declarat un oficial al Ministerului Industriei.

În ceea ce privește restricțiile de utilizare a gazului în timpul unei situații de urgență, se așteaptă ca instalațiile esențiale din punct de vedere social, cum ar fi spitalele și sistemele de canalizare, să fie scutite total sau parțial, potrivit ministerului.

Japonia folosește GNL pentru generarea de energie și pentru serviciile de furnizare gaz din orașe, dar prețul acestuia a crescut vertiginos, deoarece concurența pe piața globală a GNL s-a intensificat de la invazia Rusiei în Ucraina.

Ce se întâmplă cu proiectele de petrol și gaze Sakhalin 1 şi 2?

Săptămâna trecută, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret de creare a unei noi companii de operare care să preia proiectul de petrol și gaze Sakhalin 1. Acționarii străini, inclusiv guvernul și firmele japoneze, vor fi invitați să declare dacă doresc să rămână parte a proiectului în termen de o lună de la înființarea noii companii.

Guvernul colectează și analizează informații, inclusiv dacă noua companie de operare a fost deja înființată, a declarat Nishimura.

Într-o mișcare similară, Rusia a înființat deja un nou operator pentru proiectul Sakhalin 2, care reprezintă aproximativ 9% din importurile de gaze naturale lichefiate ale Japoniei. Casele comerciale japoneze Mitsui & Co. și Mitsubishi Corp. continuă să participe la proiect.

Japonia, care este foarte dependentă de importurile de energie, intenționează să mențină participații în ambele proiecte din Orientul Îndepărtat rusesc, chiar dacă Tokyo s-a alăturat Statelor Unite și țărilor europene în impunerea de sancțiuni economice împotriva Rusiei din cauza invaziei acesteia în Ucraina.

Principalul acționar american Exxon Mobil Corp. și-a anunțat în martie retragerea din Sakhalin 1, în timp ce marele grup petrolier britanic Shell PLC a ieșit din Sakhalin 2.