În urma tensiunilor militare provocate de Rusia în Ucraina, autoritățile nipone și-au reiterat revendicările în disputa teritorială cu Moscova cu privire la insulele Kurile de Sud. Astfel, ministrul de Externe al Japoniei a spus că cele patru insule sunt „parte integrantă” a țării sale.
Japonia a revenit asupra revendicărilor teritoriale într-o dispută cu Moscova! Vor ca insulele Kurile de Sud să fie înapoiate
Așadar, cotidianul nipon Sankei Shimbun a informat că ministrul externe Yoshimasa Hayashi consideră cele patru insule drept „parte integrantă” a Japoniei. Anterior, prim-ministrul Fumio Kishida a folosit la rândul său sintagma respectivă.
Astfel, guvernul japonez a revenit la limbajul pe care predecesorul lui Kishida, Shinzo Abe, l-a evitat timp de 10 ani, într-o încercare de a ajunge la un acord cu liderul de la Kremlin.
Amintim că arhipelagul respectiv este situat între peninsula rusă Kamceatka şi principala insulă nordică a Japoniei, Hokkaido. Japonia a cedat aceste insule Uniunii Sovietice după ce a capitulat în al Doilea Război Mondial.
Tokyo revendică următoarele insule: Etorofu (Iturup în rusă), Kunashiri (sau Kunashir), Shikotan şi grupul Habomai pe linia care desparte Marea Ohotsk şi Oceanul Indian. Propuneri anterioare de restituire iniţială a două din cele patru insule disputate, ca soluţie intermediară, au fost respinse.
Abe renunţase la sintagma „parte integrală” a Japoniei în mandatul său pentru a semnala o poziţie mai flexibilă în disputa cu Rusia în speranţa unui progres major. Potrivit observatorilor, revenirea lui Kishida la vechiul limbaj arată că actualul premier abandonează această speranţă. Disputa continuă să împiedice încheierea unui tratat de pace între cele două state.
Japonia, noi sancțiuni împotriva Rusiei
În contextul invaziei Rusiei din Ucraina, Japonia a anunțat vineri sancţiuni suplimentare împotriva Moscovei, fiind vizat sectorul financiar şi exporturile de componente electronice spre Rusia. Reprezentanții ruși au criticat imediat acest set de măsuri.
„Vom avea un răspuns puternic”, a reacţionat ambasadorul Rusiei, Mihail Galuzin, într-o conferinţă de presă la Tokyo. El a spus că „regretă profund” măsurile „contraproductive” luate de Japonia, a treia forţă economică din lume, împotriva ţării sale, informează AFP, potrivit Agerpres.
Noile măsuri adoptate de Tokyo, în plus faţă de primele sancţiuni anunţate miercuri, „cuprind îngheţarea unor active şi suspendarea eliberării de vize pentru persoane şi organizaţii ruse”, a anunţat vineri premierul nipon Fumio Kishida, după o reuniune online a liderilor din G7, grupul celor mai industrializate şapte ţări.
Kishida a anunţat de asemenea o serie de sancţiuni „în sectorul financiar, precum îngheţarea activelor vizând instituţii financiare ruse”, dar şi măsuri „asupra exporturilor spre organizaţii ruse legate de arme” şi asupra „unor bunuri de folosinţă generală cum ar fi semiconductorii şi articolele care figurează pe o listă restrânsă bazată pe acorduri internaţionale”, fără a oferi deocamdată mai multe detalii.
Semiconductorii sunt componente electronice esenţiale ale unor produse de larg consum, de la maşini şi console de jocuri video la smartphone-uri, în prezent existând o penurie a lor la nivel mondial.