Mitsubishi Electric Corp. şi IHI Corp. vor lua parte la un proiect al statului japonez privind construirea unei centrale solare spaţiale care să emită energie pe Pământ. Proiectul va atrage investiţii de 2.000 miliarde de yeni.

Astfel, statul japonez a ales 16 companii, printre care cele două deja amintite, care vor dezvolta în următorii 4 ani o tehnologie care să permită transmiterea de energie din spaţiu pe Pământ prin intermediul unor fascicule laser sau prin microunde.

„Pare o scenă ruptă din desenele animate SF, dar genereare de energie solară în spaţiu ar putea fi o sursă alternativă de energie pe măsură ce resursele de pe Terra se epuizează”, a declarat Kensuke Kanekiyo, director al Institutului de Energie.

Japonia vizează astfel să plaseze în următorii 20 de ani un dispozitiv echipat cu panouri solare pe orbita geospaţială, la o distanţă de 36.000 de km de Terra. Panourile solare din spaţiu vor fi capabile să producă de 5 până la 10 ori mai multă energie decât în cazul în care ar fi fost amplasate pe Pământ.

Curentul electric obţinut va fi transformat în flux energetic şi va fi transmis prin microunde sau fascicule laser la staţiile de pe Pământ, unde o antenă parabolică le va transofrma în energie.

SURSA: The Japan Times