Se redeschide cea mai mare centrală nucleară din lume
Această centrală, operată de Tokyo Electric Power (TEPCO), a primit posibilitatea de a lua măsuri pentru obținerea aprobării locale pentru repornire, conform informațiilor furnizate de Reuters.
TEPCO manifestă dorința de a readuce în funcțiune această centrală uriașă pentru a reduce costurile de operare, dar pentru repornire este necesar consimțământul autorităților locale din prefectura Niigata, orașul Kashiwazaki și satul Kariwa, unde se află aceasta.
Încă nu se cunoaște momentul exact când acest lucru s-ar putea întâmpla.
Cu o capacitate de 8.212 de megawați (MW), centrala a fost oprită din 2012, în urma dezastrului de la Fukushima, care a avut loc un an mai devreme și a determinat închiderea tuturor centralelor nucleare din Japonia la acea vreme.
În 2021, Autoritatea de Reglementare Nucleară (NRA) a interzis TEPCO să opereze Kashiwazaki-Kariwa, singura centrală atomică funcțională pe care o aveau, din cauza unor nereguli grave în respectarea normelor de siguranță, incluzând neprotejarea materialului nuclear și accesul neautorizat al unui membru al personalului în zonele sensibile ale centralei.
Argumentând îmbunătățiri în sistemul de management al siguranței, NRA a eliminat miercuri restricțiile care au împiedicat TEPCO să reia operațiunile.
Care vor consecințele pentru sistemul energetic din Japonia
În urma acestei decizii, TEPCO a declarat că va continua să depună eforturi pentru a câștiga încrederea comunității locale și a societății în general, în timp ce secretarul-șef al cabinetului japonez a afirmat că guvernul va sprijini acest proces.
Japonia, fiind săracă în resurse, își dorește să reactiveze mai multe dintre reactoarele sale nucleare pentru a reduce dependența de combustibilii fosili importați, precum gazul natural lichefiat (GNL).
Institutul de Economie Energetică din Japonia (IEEJ) a prognozat săptămâna trecută că importurile de GNL ale Japoniei vor scădea la 58,5 milioane de tone metrice în anul fiscal 2024/25, față de estimarea de 64 de milioane de tone pentru acest an.
În prezent, Japonia are 27 de reactoare nucleare închise definitiv, alte 21 dezactivate temporar (inclusiv cele 7 de la Kashiwazaki-Kariwa) și alte 12 operaționale, conform EFE.