Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, crede că se vor înregistra progrese în convorbirile Uniunii Europene cu Londra privind ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar, progrese ce ar urma să permită trecerea la discuţii pe teme comerciale începând din decembrie, relatează vineri agenţia DPA.
Juncker s-a exprimat pe marginea unui summit al Parteneriatului Estic la Bruxelles, reuniune ce va fi probabil eclipsată de negocierile privind Brexit-ul. ''Aceasta este mişcarea, nu ştiu în ce direcţie, dar sper că va fi în direcţia cea bună'', a declarat şeful executivului comunitar, precizând că urmează să se întâlnească cu premierul britanic Theresa May pe 4 decembrie, pentru a evalua dacă s-au obţinut suficiente progrese în problemele cheie privind Brexit-ul, scrie Agepres.
Liderii celor 27 de ţări care rămân în UE după Brexit vor obţinerea de progrese în trei domenii – drepturile cetăţenilor, o soluţie financiară şi problema graniţei irlandeze – înainte de a da ''undă verde'' trecerii la negocieri comerciale.
Întrebat dacă el crede că se vor obţine astfel de progrese, Juncker a răspuns afirmativ.
La rândul său, Theresa May, care este prezentă la summitul de la Bruxelles, a insistat că Londra şi UE trebuie ''să avanseze împreună'' în negocierile privind Brexit-ul, într-un moment în care europenii speră la rândul lor în angajamente financiare din partea regatului pentru deblocarea tratativelor.
Theresa May urmează să se întâlnească după-amiază cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, pentru a face o evaluare a negocierilor blocate de luni de zile. Întâlnirea survine la o săptămână după ce Tusk i-a cerut Theresei May să-şi prezinte proiectele până la începutul lunii decembrie dacă doreşte să obţină până la Crăciun ''undă verde'' pentru deschiderea de tratative comerciale post-Brexit.
''Negocierile continuă, dar vreau să fiu clară în legătură cu faptul că trebuie să avansăm împreună'', a declarat Theresa May presei la sosirea la Bruxelles. ''Revine atât Regatului Unit, cât şi Uniunii Europene să treacă la următoarea etapă a negocierilor'', a insistat Theresa May, care va avea, de asemenea, întâlniri bilaterale cu liderii Lituaniei, Belgiei şi Danemarcei.
Celelalte 27 de state membre ale UE susţin la rândul lor că doar angajamentele clare ale Londrei vor permite încheierea primei etape a negocierilor, etapă focalizată pe organizarea retragerii Marii Britanii din blocul comunitar la sfârşitul lui martie 2019. Ele au în vedere în special factura pe care Regatul Unit va trebui s-o achite pentru a-şi îndeplini angajamentele financiare luate în cadrul UE şi care rămâne principalul obstacol.