Jean-Claude Juncker a reacționat luni 6 februarie la evenimentele politice românești si la protestele românilor spunând că deja săptămâna trecuta, Comisia Europeană cerut guvernului să retragă ordonanțele de urgentă.
"Acest lucru a fost făcut, a continuat el. Aș vrea ca România să-si revină și cred că este pe cale de a o face”.
Alături de Juncker se afla în acel moment prim ministrul Franței Bernard Cazeneuve care a preferat el să vorbească despre valorile fundamentale ale familiei europene.
„Comisia Europeană amintește aici principiile părinților fondatori ai UE, care erau atașați principiilor de drept ce sunt inalienabile”, a spus Cazeneuve care a adăugat „din acest punct de vedere, dialogul este eficient”.
Cu câteva ore înaintea acestor declarații, ministrul român de externe Teodor Meleșcanu s-a aflat la Comisia Europeană unde l-a întâlnit pe vice președintele Frans Timmermans.
In urma întâlnirii, Timmermans a emis un comunicat de presă prin care amintea necesitatea ca progresele făcute de România în combaterea corupției să fie „ireversibile”.
„Lupta împotriva corupției trebuie să avanseze și nu să facă pași înapoi” , mai spunea comunicatul, reluând de fapt declarațiile făcute de același Timmermans în 25 ianuarie când a fost publicat raportul MCV.
Greu de spus acum când va fi oprită monitorizarea României prin acest mecanism și dacă acest moment va avea loc înainte de președinția româna a UE din 2019.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene remarca însă acum că „evenimentele de săptămâna trecută nu merg în sensul îndeplinirii acestor obiective”.