"Acesta nu a fost un atac împotriva Franţei şi Parisului, ci un atac împotriva valorilor universale", a spus Juncker.
Înalte oficialităţi din Polonia şi Slovacia au turnat apă rece peste planurile de relocare ale refugiaţilor la nivelul UE imediat după atacuri, spunând că violenţele au scos în evidenţă preocupările europenilor legate de primirea de refugiaţi musulmani.
"N-ar trebui să amestecăm diferitele categorii de oameni care vin în Europa", a insistat Juncker, într-o conferinţă de presă în marja summitului G20 din Antalya. "I-aş invita pe aceia din Europa care încearcă să modifice agenda migraţiei pe care am adoptat-o…. Aş dori să le amintesc să fie serioşi în legătură cu acest subiect şi să nu cedeze acestor emoţii primare care nu-mi plac. Înţeleg dificultatea, dar nu văd necesitatea de a schimba abordarea generală", a adăugat Juncker, care consideră că atacurile din Paris nu trebuie să antreneze o schimbare radicală a politicii europene în privinţa primirii de refugiaţi.
În ceea ce priveşte pericolul pe care atentatele de la Paris îl reprezintă pentru zona Schengen de liberă circulaţie, Juncker a recunoscut că Schengen "este în pericol". "Dar nu doar din cauza incidentului recent, ci deoarece controlul frontierei externe a UE nu funcţionează cum trebuie. Trebuie să luăm măsuri pentru a întări frontierele externe", a insistat Juncker. AGERPRES