Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) va scoate la licitaţie, luna viitoare, drepturile de utilizare a frecvenţelor în benzile de 900 şi 1800 MHz, care sunt utilizate în prezent de Cosmote, Orange şi Vodafone, dar şi benzile de 800 MHz şi 2600 MHz, utilizate de Ministerul Apărării. În funcţie de durata şi data de începere a valabilităţii licenţelor, ANCOM va aloca două tipuri de licenţe: pe 15 luni, în benzile de 900 şi 1800 MHz, deţinute în prezent de Orange şi Vodafone, şi pe 15 ani pentru toate frecvenţele. Dacă s-ar vinde toate blocurile de frecvenţe scoase la licitaţie, statul ar obţine venituri din taxele de licenţă de minim 700 de milioane de euro.

Capital: Aţi consultat documentaţia pentru licitaţia privind licenţele de telefonie. Ce observaţii aveţi?
Jean François Fallacher
: Înţelegem decizia statului român de a organiza o licitaţie pentru frecvenţele pe 15 ani, precum şi pe cea de eliberare de către Orange şi Vodafone a unei părţi a spectrului pe care îl folosesc, pentru a permite apariţia unui nou jucător. Suntem însă îngrijoraţi în privinţa acestei licenţe temporare pe 15 luni. ANCOM vrea să eliberăm 2×2,5 MHz din spectrul din banda de 900 MHz într-un timp nerealist. Noi folosim această bandă la capacitate maximă deoarece avem peste 10 milioane de clienţi. Vom propune arbitrului telecom să ne ofere mai mult timp pentru eliberarea spectrului. Acest lucru s-a întâmplat în multe alte ţări europene, unde operatorii au beneficiat de timp între trei şi cinci ani. Dacă ni se vor oferi doi ani în plus, vom putea folosi resursele pentru a investi mai mult în dezvoltarea serviciilor 4G. În plus, sumele semnificative (aproximativ 95% din bani) pe care le va câştiga statul la buget vor proveni oricum din licenţele pe 15 ani, nu din aceste licenţe temporare.
Capital: Vă aşteptaţi la participanţi surpriză la licitaţie? Vă este teamă de RCS&RDS?
JFF:
Ne aşteptăm la nou-veniţi, însă nu credem că vor fi companii necunoscute. Orice concurent nou, oricare ar fi, îl vom respecta. Un jucător care va intra pe această piaţă, care este extrem de competitivă, va trebui să cheltuiască o sumă importantă de bani mai întâi pe licenţe, iar apoi o sumă şi mai mare pentru investiţiile în reţea. Orange a investit în dezvoltarea reţelei în România aproximativ 2 miliarde euro din 1997 până în prezent. Nu ne este teamă de RCS&RDS.Operăm deja într-o piaţă extrem de competitivă
Capital: Când veţi lansa o reţea de telecomunicaţii 4G?
JFF:Spectrul 4G va fi disponibil din aprilie 2014. Totul depinde de modul în care va decurge licitaţia şi de suma pe care o vom cheltui pe licenţă. După licitaţie vom afla viteza pe care o vom putea asigura şi investiţiile necesare. Nu ştiu de pe acum cât vom plăti pe licenţa 4G, iar în ceea ce priveşte preţurile nu vă pot spune decât că sunt mai mari, dacă le comparăm cu cele de acum 15 ani.
Capital: Licitaţia a fost gândită de ANCOM încât să acopere diferite situaţii, inclusiv cea în care unul dintre jucătorii actuali pierde competiţia. Poate unul dintre operatorii existenţi pierde licitaţia?
JFF:
Nu am văzut nicăieri în lume aşa ceva. Noi vom lupta pentru frecvenţele de care avem nevoie, pentru clienţii noştri şi pentru felul în care este modelat viitorul pieţei telecom.
Capital: ANCOM cere câştigătorilor benzilor de sub 1 GHz să acopere  1.400 de localităţi albe (sate) neacoperite în prezent de reţele mobile de comunicaţii (termen 5 aprilie 2015) şi acoperirea a 60% din populaţia  României (termen 5 aprilie 2019). Erau aceste localităţi în vizorul Orange?
JFF: Doar o parte dintre acestea erau în planurile noastre.  În privinţa acestor zone albe, noi vom propune arbitrului telecom o altă soluţie si anume folosirea de fonduri europene.

Capital: V-ați gândit la un partener cu care veți lansa serviciile 4G:  Ericsson, Huawei?
JFF:Nu știm cu cine vom colabora la lansarea serviciilor 4G. Vom decide în momentul când vom deține  spectrul și vom putea evalua investiția necesară.

Capital: Unul din trei telefoane vândute de Vodafone este un smarthpone. Care este proporția la Orange?
Este comparabilă. Nu pot spune 33,3%. Vedem mult apetit pentru acest tip de  dispozitive mobile. Penetrarea smartphone-urilor va crește în următorii ani. Orange a cunoscut o creștere evidentă  pe segmentul smartphone-urilor încă de la începutul anului trecut.

Capital: Cum arată piața telecom în prezent?
JFF:Anul acesta piața telecom își revine încet din criză. Anul trecut am înregistrat venituri în scădere și nu numai noi, ci întreaga piață telecom.  Anumite segmente precum cel de date este în creștere, iar faptul că oamenii cumpără din ce în ce mai multe smartphone-uri este un semn foarte bun.

Capital: Câţi angajaţi şi cotă de piaţă are în prezent Orange România?
JFF:Avem 2.700 de angajați.  Nu număr aici și angajații subcontractați. Aceștia sunt în jur de 3.000.  Orange România are o cotă de piață de 37%.