Foarte agitat, dar atent chiarsi la cele mai mici detalii ale discutiei, al patrulea presedinte al BERD a acceptat sa vorbeasca deschis despre Romania. Lemierre a fost primul oficial strain de rang inalt care, anul trecut in luna mai, a atras atentia ca investitorii straini fug de Romania din cauza coruptiei. In cei 11 ani de cand a lansat primul proiect de imprumut in Romania, BERD a adunat proiecte in valoare de aproape 2,5 miliarde de dolari. Este singurul investitor financiar occidental care
Foarte agitat, dar atent chiarsi la cele mai mici detalii ale discutiei, al patrulea presedinte al BERD a acceptat sa vorbeasca deschis despre Romania. Lemierre a fost primul oficial strain de rang inalt care, anul trecut in luna mai, a atras atentia ca investitorii straini fug de Romania din cauza coruptiei. In cei 11 ani de cand a lansat primul proiect de imprumut in Romania, BERD a adunat proiecte in valoare de aproape 2,5 miliarde de dolari. Este singurul investitor financiar occidental care a investit in proiecte atat guvernamentale, catsi private. In total, 63 de proiecte de investitii reprezentand 10,5% din totalul sumelor plasate de BERD in tarile in dezvoltare din Europa Centralasi de Estsi in Asia Centrala provin din Romania.
Capital: A douasprezecea intalnire anuala a BERD are loc in Asia Centrala. Sa fie acesta semnalul faptului ca tarile din Europa de Est au depasit perioada de tranzitie economica?
Jean Lemierre: Cu unsprezece ani in urma, ideea functionarii BERD era aceea a unei banci care sa asiste tarile din Europa Centralasi de Est sa traverseze cat mai rapid perioada de tranzitie spre democratiesi economie de piata. Ulterior, imediat ce fosta Uniune Sovietica s-a destramat, ne-am propus sa asistamsi statele nou infiintate sa dezlege mai usor tainele democratiei. Din pacate, rezultatele ultimilor ani au fost sub asteptari, iar ca atare am decis sa mergem cu totii la fata loculuisi sa vedem ce se poate face.
Capital: Cam care este procentul de schimbare la fata a acestor economii in cei 12 ani de existenta a BERD?
Jean Lemierre: Banca pe care eu o conduc din 2000 a investit pana acum 20 miliarde de dolari. In plus, investitiile colaterale participarilor noastre se ridica la aproape 60 miliarde de dolari. Acesti bani au contribuit la o privatizare mai transparenta a companiilor de stat, au ajutat la finalizarea restructurarii acestor firme. In plus, cel mai important aspect a fost acela al incurajarii micilor afaceri. Impactul a fost mai puternic acolo unde autoritatile locale au muncit mai mult. Dar aceasta mobilizare de finantari private nu este neaparat o reteta invincibila a succesului. Experienta ne-a aratat cu totul alte realitati, pe care uneori nu le-am prevazut in planurile noastre de afaceri.
Capital: Va referiti aici la coruptie? In ce masura a avut de pierdut Romania din acest punct de vedere?
Jean Lemierre: Experienta BERD in Europa de Estsi implicit in Romania ne-a aratat clar distrugerile pe care le provoaca fenomenul coruptieisi cum prosperitatea este daramata de lipsa transparentei. Anul trecut am atras atentia guvernantilor romani ca fara un sistem judiciar onestsi care sa lupte in permanenta cu coruptia, exista posibilitatea sa se bata pasul pe loc. Nu as vrea sa spun ca la Bucuresti este mai multa coruptie decat la Sofia, dar ar fi bine ca scandalurile pe care le observam in ultimul timp sa fie rezolvate in modul cel mai serios.
Capital: Pentru ca nu a gasit investitori de calibru pentru BCR, Guvernul Nastase a decis ca pentru inceput sa vanda un sfert din actiuni catre BERDsi IFC. Ce ne puteti spune despre aceasta tranzactie?
Jean Lemierre: BCR este cea mai importanta banca din Romaniasi printre cele mai solide din Europa de Est. Acesta este motivul pentru care, probabil, autoritatile romane au sperat sa atraga o banca puternica la nivel global. Din pacate, momentul ales pentru privatizare nu a fost cel mai fericit. Noi ne-am exprimat de la bun inceput disponibilitatea de a ajuta statul roman sa vanda cat mai favorabil aceasta banca. Dupa mai multe negocieri, care au inclus studierea de catre specialistii nostri a bilantului bancii, am hotarat sa preluam impreuna cu IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale, 25% din actiuni.
Capital: La Bucuresti aceasta tranzactie s-a tinut sub cheie. Ne puteti oferi mai multe detalii?
Jean Lemierre: In esenta, atat noi, catsi IFC vom detine 12,5% din actiuni. Am stabilit insa, impreuna cu APAPS, ca in momentul in care va aparea un investitor strategic sa ramanem cu 5% din actiuni, iar restul sa fie rascumparate de statul roman la un pret care urmeaza sa fie negociat in acel moment. Acum, va exista o componenta de plata cash a unei parti din actiuni, iar pentru restul vom deschide linii de imprumut prin intermediul BCR. Lucru pe care l-am inceput deja inca de anul trecut. Pe ansamblu, tranzactia este mai mare de 125 milioane de dolari.
Capital: Petrom este a doua mare companie din Romania pe care incercati sa o ajutati sa treaca in proprietate privata. Va deveni BERD actionarsi la Petrom?
Jean Lemierre: Dupa cumstiti, BERDsi Petrom au semnat un acord de imprumut in valoare de 95,4 milioane de euro, care face parte dintr-un program de investitii in valoare de peste 150 milioane de euro. Compania petroliera trebuie sa finalizeze cat mai curand restructurarea operationalasi manageriala, dar mai ales sa adopte standardele UE in materie de protectie a mediului inconjurator. Cred ca se va gasi un investitor puternic doar in momentul in care Petrom va demonstra o reducere a costurilor operationale,si ma refer aici la modernizarea rafinariilor. Cu siguranta ca in aceasta situatie ne gandim serios sa devenim actionari minoritari ai acestei companii.
Capital: In ultimul timp au existat mai multe neintelegeri privind proiectele de finantare a investitiilor in infrastuctura. Ce ne puteti spune despre acest lucru?
Jean Lemierre: Certurile politice sunt bine venite atunci cand in final se ajunge la un consens. Din nefericire, neintelegerile dintre domnul Traian Basescusi PSD au intarziat o serie de proiecte importante pentru romani. In luna aprilie aceste proiecte au fost insa deblocate, urmand ca suma totala pe care BERDsi Banca Europeana de Investitii o vor acorda sub forma de imprumuturi rambursabile sa fie de aproape 650 milioane de dolari.
Capital: Nu ati fost insa tentat sa spuneti ca nu mai vreti sa finantati proiectele guvernamentale?
Jean Lemierre: Sa zicem ca experienta ultimilor 12 ani ne-a obisnuit mai mult cu rabdarea. Exista bineintelessi limite, dar deocamdata nu se pune problema, pentru ca in definitiv am investit aici peste doua miliarde de dolari. N
Carte de vizita
· Jean Lemierre a preluat mandatul de presedinte al BERD de la predecesorul sau Horst Koehler la inceputul lunii iulie 2000.
· Pana in acel moment, domnul Lemierre detinuse functia de director al Trezoreriei francezesisef al Oficiului Privat Francez din cadrul Ministerului Economiei. A fost membru al Comitetului Monetar European intre 1995si 1998, darsi presedinte al Clubului de la Paris (Clubul creditorilor).
· S-a nascut la data de 6 iunie 1950, in localitatea franceza Saint Adresse, este casatoritsi are doi copii.
· A absolvit Economia la Institutul de Studii Politice de la Paris in 1971, dupa care a obtinutsi diploma de absolvent in drept, in 1972. Anul 1976 i-a adus titlul de absolvent al {colii Nationale de Administratie de la Paris.