Jeff Bezos rămâne cel mai bogat om din lume! Ce avere are fondatorul Amazon

Jeff Bezos

SURSA FOTO: Dreamstime

Jeff Bezos, fondatorul Amazon, rămâne cel mai bogat om de pe planetă, el având la acest moment, potrivit estimărilor Forbes, o avere de peste 195 de miliarde de dolari. Ce planuri are miliardarul pentru perioada următoare, după ce va renunța la funcția de director executiv al companiei.

Jeff Bezos, 57 de ani, a înființat Amazon în garajul său din Seattle în 1994 ca o librărie online, iar compania a crescut continuu, extinzându-se și evoluând prin oferirea unei game aproape nelimitate de produse, până când a devenit cea mai mare firmă de comerț electronic din lume.

Amazon a prosperat extrem de bine în timpul pandemiei, când înclinația consumatorilor spre comerțul online s-a accentuat, veniturile companiei crescând în 2020 cu 38%, până la 386 de miliarde

Jeff Bezos are puțin peste 11% din acțiunile Amazon, dar averea sa la acest moment este de aproape 200 de miliarde de dolari datorită evoluției la bursă ale titlurilor AMZN.

Magnatul american a devenit primul ”centimiliardar” (o avere de peste 100 de miliarde de dolari) în 2018, iar apoi în luna iulie a aceluiași an, a fost proclamat ”cel mai bogat om din istoria modernă”, când activele deținute au trecut de valoarea de 150 miliarde de dolari.

Bezos a devenit milionar în 1997, după ce a primit o finanțare de 54 de milioane de dolari prin oferta publică de listare pe Bursă a Amazon, și a intrat în topul Forbes cu o avere de 10,1 miliarde de dolari în 1999. Averea sa a fluctuat mult în următorul deceniu, coborând și la 1,5 miliarde de dolari, dar în 2010 a crescut spectaculos, până la 12,6 miliarde în 2010, la 66 miliarde de dolari în 2016, iar în iulie 2017 l-a detronat pe Bill Gates de pe oziția de cel mai bogat om al planetei.

În 2019, averea i-a fost redusă de divorțul de soția sa, MacKenzie (care a devenit astfel cea mai bogată femeie din lume, cu 36 mld. dolari), dar evoluția Amazon în timpul pandemiei a adus alte zeci de miliarde la averea lui Bezos, potrivit hotnews.ro

A construit un imperiu

La sfârșitul anului 1993, Jeff Bezos a decis să înființeze o librărie online, așa că a renunțat la slujba de la firma de investiții D.E. Shaw și a fondat Amazon, în garajul său, pe 5 iulie 1994.

Inițial, compania se numea Cadabra, dar apoi i-a schimbat numele în Amazon, după fluviul sud-american, deoarece începea cu litera ”A”, prima din alfabet, în condițiile în care în acea vremuri site-urile apăreau pe lsite de pe internet în ordine alfabetică.

A primit de la părinții săi 300.000 de dolari pentru a crește compania, și și-a avertizat și alți investitori de primă fază că există o șansă de 70% ca Amazon să dea faliment.

După trei ani a listat-o pe bursă, iar în 1998 s-a diversificat cu vânzări de muzică și conținut video, spre sfârșitul anului ajungând să vândă și alte diferite produse de consum.

În 2000 a împrumutat 2 miliarde de dolari de la bănci, în 2002 a lansat Amazon Web Services, iar în 2002, cheltuielile mari cauzate stagnarea veniturilor au dus compania aproape de falimenht, fiind nevoit să închidă centre de distribuție și să dea afară 14% dintre angajați.

În 2003, Amazon a ieșit din instabilitatea financiară și a raportat un profit de 400 de milioane de dolari. Compania a continuat să crească, în 2007 a lansat Kindle, iar în 2013 a primit un contract de 600 de milioane de dolari de la CIA pentru Amazon Web Services.

Amazon a crescut în mod agresiv, doar în 2017 angajând 130.000 de noi muncitori, iar situația financiară i-a permis să vândă din acțiuni pentru a avea bani de alte investiții precum Blue Origin sau Washington Post.

Se va retrage din funcția de director executiv

La începutul lunii februarie 2021, Bezos a anunțat că va renunța la funcția de director executiv la Amazon în al treilea trimestru al anului și va face tranziția spre rolul de președinte executiv.

După 27 de ani la cârma companiei, Bezos va preda ștafeta lui Andy Jassy, șeful diviziei de cloud computing, una care a generat venituri enorme pentru Amazon și care lucrează în companie aproape de la începuturi. Jassy este unul dintre locotenenții de încredere ai lui Bezos și era văzut drept succesorul acestuia.

Bezos, potrivit presei americane, se retrăsese deja, în ultimii ani, din luarea deciziilor zilnice de bussiness ale Amazon, concentrându-se pe proiectele pe termen lung din alte companii, inclusiv Blue Origin.

”Ca președinte executiv voi rămâne implicat în inițiativele importante ale Amazon, dar voi avea timpul șpi energia de amă concentra pe Day 1 Fund, Bezos Earth Found, BLue Origin, The Washington Post și alte pasiuni ale mele”, a explicat el.

”Niciodată nu am avut mai multă energie, nu este vorba de pensionare. Sunt super entuziasmat cu impactul pe care îl pot avea aceste organizații”, declara Bezos anul acesta.

Bezos, cel mai bogat om din lume și un pasionat de spațiu pe tot parcursul vieții, a luptat împotriva miliardarilor Richard Branson și Elon Musk pentru a fi primul care să călătorească dincolo de atmosfera Pământului.

El va zbura în spațiu în iulie anul acesta la bordul primei nave lansate de compania sa aerospațială, Blue Origin, împreună cu fratele său Mark și un alt călător ce a plătit 28 de milioane la licitație pentru a avea această onoare.

„Încă de când aveam cinci ani am visat să călătoresc în spațiu. Pe 20 iulie voi face acea călătorie cu fratele meu”, a declarat Bezos.

Top 5 cei mai bogați oameni din lume

În clasamentul Forbes 2021 al celor mai bogați oameni din lume, Jeff Bezos este urmat de un al pasionat de spațiu, Elon Musk, fondatorul SpaceX și Texla, avere estimată la de aproape 151 de miliarde de dolari.

Acesta este urmat în top de francezul Bernard Arnault, care împreună cu familia, este cotat în clasamentul Forbes pe 2021 cu 151 de miliarde de dolari. Arnault este șeful unui imperiu al bunului gust în care sunt 70 de mărci celebre, printre care Louis Vuitton și Sephora. Anul acesta imperiul LVMH a încheiat un acord de cumpărare a producătorului american de bijuterii Tiffany & Co, apreciată drept cea mai mare achiziție din sectorul brandurilor de lux.

Bill Gates, cofondator al Microsoft, este pe locul 4 în top, cu 124 de miliarde de dolari, el fiind și în proces de divorț de soția sa Melinda.

Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, încheie Top 5, cu o avere estimată de Forbes anul acesta la 97 de miliarde de dolari.