Numărul deceselor cauzate de pandemia COVID-19 la nivel global se apropie cu pași repezi de 300.000, iar costurile economice ale închiderii economiilor nici nu pot fi cuantificate încă.

Există deja multe voci care fac comparații cu Marea Depresiune din anii ’30, unii vorbind chiar despre o criză și mai profundă.

Dar costurile crizei nu sunt împărțite echitabil. În timp ce unii sărăcesc, alții au găsit cele mai potrivite modalități să își sporească averile, în urma pandemiei.

Cel mai bun exemplu este Jeff Bezos, șeful Amazon, care este deja cel mai bogat om din lume.

A beneficiat de pe urma pandemiei

Cu o avere estimată de Bloomberg la 143 miliarde dolari, Bezos se bucură de o creștere importantă, în termen scurt, în condițiile în care comenzile on-line au explodat, ca urmare a măsurilor de izolare.

În vârstă de 56 de ani, Jeff Bezos a fondat Amazon în 1994, în garajul din spatele casei sale, și deține încă 11% din acțiunile companiei, fiind și șeful executiv.

Dacă în februarie 2020, înainte de declanșarea pandemiei în lumea occidentală, acțiunile Amzon se tranzacționau la 1,689 dolari/acțiune, la începutul lunii mai prețul sărise de 2 dolari, în prezent fiind pe o tendință de a atinge 2,4 dolari americani/acțiune.

În consecință, averea lui Bezos a crescut cu peste 5 miliarde de dolari americani, din februarie și până în prezent.

Rată uriașă de îmbogățire

Amazon a anunțat venituri de 75,5 miliarde dolari realizate în primul trimestru din 2020 și peste 90 de miliarde după primele patru luni ale anului.

Iar Jeff Bezos, după ce a fost primul om din lume care a depășit cu averea sa uriașul prag de 100 de miliarde de dolari, ar putea deveni primul trilionar de pe Pământ într-un timp nu foarte îndelungat.

În ciuda unei pierderi estimate la 38 miliarde de dolari, în urma recentului său divorț, averea lui Bezos a crescut în ultimii cinci ani cu o rată anuală de 34%.

În consecință, dacă își păstrează viteza de îmbogățire, ar putea depăși, la începutul lui 2026, incredibila sumă de un trilion de dolari (o mie de miliarde), devenind primul trilionar din lume la vârsta de 62 de ani, se arată într-o analiză realizată de Comparisun.

Și mai multă avere

El a declarat deja să plănuiește să acumuleze și mai multă avere, prin specularea imensei  potențe financiare a Amazon.

Compania pe care o conduce intenționează să își extindă operațiunile, iar tot profitul de 4 miliarde de dolari, pe care se așteaptă să îl obțină în cel de-al doilea trimestru al lui 2020, va fi investit în măsuri de protejare a afacerilor și a angajaților de noul coronavirus.

Pe termen scurt, investiția reprezintă o cheltuială enormă, dar Bezos preconizează că pe termen lung măsurile vor face din Amazon cea mai mare corporație din lume.

Compania a anunțat pentru primul trimestru din 2020 că avea peste 175.000 de angajați și colaboratori.

”Dacă ești acționar la Amazon, poți să iei un loc pe scaun, pentru că noi nu gândim la scară largă”, a declarat recent Jeff Bezos.