‘România a învăţat mult din criza pe care a parcurs-o. Sistemul bancar românesc poate fi considerat un model în perioada crizei, pentru că în Româna nu exită problemele sistemelor bancare din Europa. Cât priveşte ratele dobânzilor, acestea vor scădea când România nu va mai prezenta un risc ridicat. Sunt încă riscuri mari’, a afirmat Jeffrey Franks.

Oficialul FMI a remarcat că expunerea băncilor străine pe România este o provocare, însă a adăugat că există mecanismele necesare pentru prevenirea unor situaţii similare celor din alte state europene afectate de criză.

‘Banii veniţi în România reprezintă o mare provocare. Având în vedere problemele existente în sectorul financiar european, din ţările în care sunt situate băncile mamă, există un stres care poate interveni în aprovizionarea cu bani. FMI a colaborat cu instituţiile bancare europene pentru găsirea unor mecanisme care să ajute ca situaţia ţărilor precum Grecia să nu se reflecte sever în economia României. Va fi important ca cetăţenii să îşi plaseze banii în depozite la bancă. Oamenii trebuie să aibă încredere în sectorul bancar’, a spus Franks.

Acesta a precizat că România se poate împrumuta de pe pieţe externe pentru a finanţa deficitul fiscal.

‘Deficitul fiscal poate fi finanţat printr-un mixt de resurse. Ministerul Finanţelor are o strategie prin care se poate împrumuta de două ori pe an de pe pieţe internaţionale. Există cerere. România nu mai este la fel de riscantă ca acum doi ani’, a declarat Jeffrey Franks.

Şeful delegaţiei FMI a precizat că rata de schimb valutar din România se menţine competitivă.

‘Sistemul românesc pentru rata de schimb este free float, iar BNR intervine uneori. Acest sistem a mers bine până acum, nu este nevoie de modificare. Cursul de schimb este stabilit de piaţă. Noi ne uităm la competitivitatea ratei de schimb. Nu este exagerată din acest punct de vedere’, a afirmat Franks.
SURSA: Agerpres