Şeful delegaţiei FMI la Bucureşti, Jeffrey Franks, a precizat astăzi că rezultatele la zi au fost bune iar dacă România îndeplinește condițiile boardul FMI va aproba eliberarea tranșei la mijlocul lunii ianuarie.
"Aceasta este cea de-a șase evaluare a programului României cu FMI, al cărei raport va debloca o nouă tranșă din împrumut de aproape 900 milioane de euro de la FMI", a spus Jeffrey Franks.
Reprezentantrul Comisiei Europene, Istvan Szekely, a spus că autoritățile române trebuie să îndeplinească mai multe obiective, printre care aprobarea bugetului pe anul 2011, încadrararea în deficitul bugetar de 4,4% din PIB și contribuțiile sociale să nu depășească plafoanele stabilite.
Pierderile generate de împrumuturile neperformante vor afecta băncile, a spus Franks, arătând că este de acord cu faptul că au existat practici bancare abuzive, motiv pentru care încurajează statul român de a lucra la OUG 50 pentru a preveni aceste practici, dar care să nu afecteze activitatea instituțiilor financiare.
Întrebat dacă OUG este condiție pentru primirea banilor din împrumut, Franks a declarat că se dorește o balanță între protecția consumatorului și stabilitatea sistemului bancar.
Acesta a precizat că Uniunea Europeană dorește să se asigure că Directiva Europeană să fie aplicată corect și să se mențină echilibrul dintre cererea clienților și stabilitatea sistemului financiar.
"Am avut o întâlnire cu reprezentanții ANPC și am spus că noi susținem protejarea consumatorului, inclusiv în domeniul bancar. Este normal ca ANPC să aibă putere atunci când se înregistrează abuzuri, însă în toată lumea reglementările în domeniul bancar se fac de către organismul central, în cazul României, BNR. Sper ca ANPC și BNR vor lucra împreună pentru a-i proteja pe consumatori de abuzuri", a spus oficialul FMI.
Comisia Europeană a trimis o scrisoare de pre-infringement guvernului României în legătură cu OUG 50/2010 privind creditele populației, în care cere lămuriri privind transpunerea legislației europene în cea românească. Există un risc privitor la anumite nereguli din sistemul juridic, a precizat reprezentantul Comisiei Europene (CE), Istvan Szekely.