Conform șefului delegației FMI, activitatea economică se revigorează treptat, astfel că se anticipează o creștere economică de 1,5% în 2011.
Am ajuns la un acord. Progresele au fost bune. Toate criteriile de performanţă au fost îndeplinite şi am ajuns şi la un acord în privinţa politicilor necesare şi în continuare.
Referitor la mediul macroeconomic, nu am făcut modificări importante în ceea ce priveşte proiecţiile. Activitatea economică se revigorează treptat şi estimăm pentru acest an o creştere economică de 1,5% susţinută de exporturile puternice, de un an agricol bun şi de reluarea graduală a cererii interne.
În 2012, creşterea va ajunge la 3,5-4%.
Există riscuri semnificative ca aceste valori să fie mai reduse din cauza mediului internaţional şi absorbţiei fondurilor UE. Vor trebui menţinute politici prudente.
Inflaţia a început să scadă şi ne aşteptăm ca scăderea să continue în lunile următoare pe fondul unei recolte bune înregistrată de România. Este încă probabil ca inflaţia să se menţină peste ţinta BNR de 5% până la sfârşitul anului
Veniturile fiscale sunt în concordanţă cu anticipările, iar cheltuielile curente au fost menţinute sub un control strâns.
Trebuie continuată disciplina fiscală, mai ales când piaţa e marcată de incertitudine. Riscurile de contagiune sunt mari.
Deficitul fiscal trebuie redus în 2012 la 3% din PIB.
Am schiţat cu autorităţile un buget care să definească acest obiectiv. În lunile care urmează vom conveni asupra detaliilor bugetului.
O provocare importantă este eliminarea arieratelor. Autorităţile au realizat o inventariere a facturilor neplătite a autorităţilor locale, entităţilor autofinanţate şi întreprinderilor de stat. Arieratele însumează peste 20 miliarde lei.