Membrii CA ai BNR vor discuta mâine, 3 august, despre dobânda de politică monetară și vor analiza noul raport asupra inflației. Dacă analiștii din piața bancară nu se așteaptă la o scădere a nivelului dobânzii-cheie în cadrul acestei ședințe, ci mai degrabă spre finele acestui an, șeful misiunii FMI la București, Jeffrey Franks, spune că BNR ar trebui să crească dobânda pentru a putea combate efectele unor posibile creștero ale prețurilor dn sectorul energetic.
Potrivit lui Jeffrey Franks, citat de Bloomberg, BNR ar trebui să rămână orientată spre înăsprirea politicii monetare, chiar dacă inflaţia ar urma să scadă odată cu dispariţia efectului majorării TVA de anul trecut. În plus, banca centrală ar trebui să se abţină de la reducerea rezervelor de valută pentru bănci, care în opinia oficialul FMI ”nu ar fi o măsură înţeleaptă în acest moment”.
”Semnalele preliminare pe care le avem privind inflaţia în luna iulie par să fie foarte bune, aşa că presiunea s-a redus puţin. Am recomanda totuşi ca Banca centrală să rămână orientată către o politică restrictivă, să fie pregătită să crească dobânzile şi nu să le reducă, însă cheia este să vedem ce se va întâmpla în iulie si august”, a declarat Jeffrey Franks într-un interviu pentru Bloomberg, preluat de Agerpres.
La şedinţa de politică monetară din 29 iunie BNR a menţinut dobânda de politică monetară la 6,25% pentru cea de-a 13-a lună consecutiv, pentru a combate inflaţia accentuată de majorarea TVA şi de creşterea preţurilor la materii prime la nivel global. Cu toate acestea, BNR se aşteaptă ca rata inflaţiei să coboare sub 5% în septembrie, datorită unei recolte agricole bune, care va conduce la scăderea preţurile alimentelor.
Jeffrey Franks a anunţat că FMI mizează în acest an pe o inflaţie de 5,5%. ”Ştim că rata inflaţiei va scădea în luna iulie, un ajutor urmând să vină şi din partea preţurilor la alimente. Pentru restul anului vor fi probabil unele creşteri ale preţurilor administrate care sunt necesare pentru companiile de stat, aşa că trebuie să luăm în calcul toate acestea şi cred că prudenţa este încă recomandată”, a apreciat şeful misiunii FMI în România.