Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România, a declarat că problema stimulentelor pentru bugetari va fi discuată sigur cu noul guvern.

„Este o problemă pe care obligatoriu o vom discuta cu viitorul guvern pentru că reprezintă  cu siguranţă o sursă de cheltuieli suplimentare, iar acum trebuie să fie reduse cheltuielile”, a declarat Franks pentru capital.ro. Oficialul Fondului a precizat că „ştie că stimulentele nu au fost cuprinse în legea salarizării unice”.

capital.ro a dezvăluit că mai toate instituţiile care au dreptul să perceapă amenzi sau să încaseze taxe au sisteme prin care se distribuie circa 25% din amenzi şi o cotă parte din taxele plătite de contribuabili cu întârziere către angajaţi. Se ajunge astfel la situaţii aberante prin care o casieră să aibă venituri de 4.000 de lei pe lună, în mână.

O altă deficienţă a sistemului stimulentelor este faptul că acestea se distribuie între angajaţi pe baza deciziilor şefilor, fără a fi garantată o corelare cu performanţele.

A doua zi după publicarea articolului despre stimulente pe capital.ro, şi preşedintele Traian Băsescu a criticat sporurile şi stimulentele care duc la încasarea unor sume de trei ori mai mari decât salariul pe care a fost încadrat bugetarul în cauză.