Franks a explicat că această evoluţie nu va însemna şi o depăşire imediată şi a crizei economice.
"Exista întotdeauna un grad de incertitudine şi nu ştiu exact care va fi cifra de la sfârşitul primului trimestru, dar cred că indicatorii privind economia României sunt aproape universal pozitivi. Există şi unele excepţii, dar dacă ne uităm la producţia industrială, creşterea este foarte robustă, iar evoluţia exporturilor, de asemenea, foarte pozitivă. Chiar şi cele negative, precum vânzările din retail sunt mai puţin negative decât erau, iar indicatori precum încrederea consumatorului s-au îmbunătăţit", a spus Franks, ale cărui declaraţii au fost preluate de postul de televiziune, după reuniunea Comitetului Director al FMI de la Washington, consacrată discutării noului acord al Fondului cu România. .
Oficialul FMI a arătat că indicatorii economici s-au îmbunătăţit constant în primul trimestru şi se aşteaptă la o creştere modesta a economiei după primele trei luni ale anului.
"’Mă aştept ca avansul economiei să crească gradual pe parcursul anului 2011. Creşterea din fiecare trimestru va fi, în medie, ceva mai puternică decât în trimestrele anterioare, astfel încât să putem intra în anul 2012 cu o creştere destul de robustă", a spus Jeffrey Franks.
Pentru 2011, Guvernul estimează o creştere economică de 1,5 la sută.
Acordul Stand-By cu FMI este de tip preventiv, la un total de 3,1 miliarde DST, adică aproximativ 3,6 miliarde de euro, reprezentând aproximativ 300% din cota pe care România o are la FMI.
Noul Acord cu FMI va dura 24 de luni, urmând să se deruleze concomitent cu un nou acord preventiv cu Uniunea Europeană, în valoare de 1,4 miliarde de euro, precum şi cu un împrumut de 0,4 miliarde de euro de la Banca Mondială.
Fiind vorba despre un Acord de tip preventiv, banii de la FMI pot fi traşi numai în cazul unei situaţii excepţionale, cum ar fi un atac asupra monedei naţionale declanşat de o criză în regiune, concretizat într-o pierdere masivă de rezerve şi de încredere, sau în cazul în care Trezoreria eşuează, în două – trei rânduri, să se finanţeze la costuri acceptabile. În aceste condiţii, toată suma, de 3,6 miliarde euro, pe care Fondul o va pune la dispoziţia României prin noul acord de tip preventiv, va fi destinată Băncii Naţionale a României (BNR).
Acordul stabileşte un cadru şi o serie de ţinte în domenii precum energia, transporturile şi sănătatea, măsurile concrete urmând a fi convenite cu prilejul următoarei vizite a misiunii FMI, la Bucureşti, care va avea loc între 25 aprilie şi 10 mai, a declarat, pentru AGERPRES reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, după încheierea reuniunii Comitetului Director, care a aprobat în unanimitate atât ultima evaluare din Acordul Stand-By, cât şi noul aranjament, de tip preventiv.
SURSA: Agerpres