Americanul Jeffrey Sachs era un nume cvasi-cunoscut în economie când economiile planificate ale Blocului de Est s-au prăbușit în urmă cu trei decenii. Dar el a fost cel care i-a sfătuit pe liderii Poloniei să urmeze o terapie de șoc în economie, iar în timpul privatizărilor din Rusia, de la începutul anilor 1990, i-a fost consilier președintelui rus Boris Elțîn. Sachs susține o reorientare fundamentală a economiei americane. Acum spune ce așteptări are de la Joe Biden și nu exclude un război civil, dacă Trump refuză să-și recunoască înfrângerea.

”Cred în valoarea unei economii sociale de piață sau a unei economii social-democratice, care înseamnă o economie de piață guvernată de statul de drept – și cu instituții sociale care garantează drepturi universale la sănătate, educație, mediu și protecție socială . Acest lucru necesită un sistem economic mixt, cu un rol puternic al guvernului în serviciile sociale, protecția mediului și încurajarea statului de drept”, spune Sachs explicând ce l-ar sfătui pe Biden. Economistul american se declară un admirator al modelului economic suedez sau al Angliei condusă de premierul Thatcher.

”Aș susține cel mai standard model european de acoperire medicală universală. Sistemul de sănătate din SUA este defect, deoarece este privat, inegal, finanțat în mare parte din veniturile unui lucrător sau din banii din buzunar. Este cam de două ori mai scump decât sistemul Germaniei, fără rezultate mai bune. Așadar, reforma sănătății este fundamentală”, afirmă Sachs.

El susține că „politica din America este practic o luptă între cei cu studii medii și cei cu studii superioare. Aceasta este adevărata divizare socială din țară”.

Și mai spune economistul american, care este de acord cu eticheta pusă de „liberat-democrat”, că în SUA trebuie investit în infrastructură. „Țara noastră nu a putut construi o infrastructură modernă de 30 de ani. Ultimul program major de infrastructură din SUA a fost sistemul nostru de autostrăzi, construit între 1955 și 1975. Suntem extrem de deficienți în domenii precum 5G. Singura strategie economică a lui Donald Trump a fost reducerea impozitelor și ajutoarele federale”.

Întrebat cum ar putea schimba Biden actuala situație, Sachs spune: „Sistemul nostru politic e foarte corupt în acest moment. S-au cheltuit în jur de 14 miliarde de dolari în acest ciclu electoral, cu sume uriașe de susținere a ambelor partide. Asta înseamnă că politicienii sunt mai orientați spre reduceri de impozite pentru cei bogați decât spre protecție socială pentru săraci. Înseamnă că orice pași progresivi pe care îi va propune Joe Biden vor întâmpina opoziție, dar cel puțin nu va arunca în aer lumea! Cel puțin el ne va indica în direcția corectă”.

Comparând SUA cu Europa, Sachs declară:

”În Germania, oamenii își plătesc impozitele, iar bogații nu sunt atât de puternici din punct de vedere politic, în timp ce în SUA, cei mai bogați oameni sunt extrem de puternici, deoarece finanțează campaniile politicienilor. Atât Biden, cât și Trump au avut mulți, mulți miliardari care le-au dat mulți bani pentru această campanie. Democrația noastră are multe defecte, dar suntem blocați mai ales de lipsa publică de înțelegere a situației reale din lume astăzi. Cum vom schimba lucrurile e o întrebare importantă, dar punctul de plecare este să câștigăm alegerile”, conchide Sachs.