Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că ameninţările Rusiei cu privire la scutul antirachetă sunt iresponsabile şi nejustificate, subliniind că sistemul nu este îndreptat împotriva acestei ţări.
"Acest sistem nu se referă la Rusia, nu este îndreptat împotriva Rusiei, iar atât condiţiile fizice, cât şi cele geografice fac imposibil ca acest sistem să submineze Rusia. Este tehnic imposibil să doboare rachete balistice intercontinentale ruseşti.
Este un sistem care este îndreptat împotriva unor ameninţări care vin din afara zonei euroatlantice, iar noi am fost foarte transparenţi faţă de ruşi în ceea ce priveşte planurile noastre în cazul acestui sistem. Nu văd niciun motiv pentru care el să intensifice tensiunile, iar ameninţările din partea Rusiei sunt nejustificate şi iresponsabile. Ruşii ştiu că este un sistem care nu este îndreptat împotriva Rusiei", a spus Jens Stoltenberg, după întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat joi că Alianţa Nord-Atlantică depune eforturi pentru o relaţie mai constructivă cu Rusia, însă a subliniat că prezenţa crescută a forţelor ruseşti la graniţele NATO creşte riscurile de accidente şi incidente.
"Am văzut informaţii despre aceste divizii de ceva vreme şi cred că acest lucru face parte dintr-un tipar pe care îl tot vedem de câţiva ani, vorbim despre o Rusie tot mai asertivă, despre o acumulare masivă de forţe ruseşti, despre modernizarea sistemelor ofensive, de exerciţii militare mai frecvente şi mai aproape de graniţele NATO, însă ce este mai important este faptul că am văzut o Rusie care este dispusă să recurgă la forţa militară pentru a modifica graniţele în Europa, anexând ilegal Crimeea şi destabilizând estul Ucrainei şi tocmai din cauza acestui tipar, de câţiva ani, NATO a reacţionat şi am reacţionat implementând cea mai mare consolidare a apărării noastre colective de la finalul Războiului Rece", a spus Stoltenberg, după întrevederea cu preşedintele Klaus Iohannis.
Acesta a precizat că NATO are o prezenţă sporită în partea de est a sa cu forţe şi capacităţi.
"Este o reacţie la acţiunile agresive ale Rusiei în Ucraina şi trebuie să reacţionăm când vedem un astfel de comportament pe o perioadă lungă de timp, dar, în acelaşi timp, ceea ce facem noi este defensiv, este proporţional şi în deplin acord cu obligaţiile noastre internaţionale, iar NATO nu doreşte o confruntare cu Rusia, nu ne dorim un nou Război Rece şi vom continua să depunem eforturi pentru o relaţie mai constructivă cu Rusia şi considerăm că nu există nicio contradicţie între o apărare puternică, un comportament predictibil şi puternic din partea NATO şi ne dorim un dialog transparent şi reducerea riscurilor pentru că vedem că prezenţa crescută la graniţele noastre creşte riscurile de accidente şi incidente. Am văzut doborârea avionului rus deasupra Turciei, incidentul din Marea Baltică, am asistat la un comportament nesigur al aeronavelor ruseşti în preajma aeronavelor şi navelor americane. Avem nevoie de această combinaţie de putere şi angajament politic", a afirmat Stoltenberg. AGERPRES