Jens Stoltenberg atrage atenția! Avertismentul venit de la vârful NATO: Nu putem să le oferim nicio șansă

Sursa foto: NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg atrage atenția Occidentului asupra dependenței sale industriale de China. Acesta punctează eforturile Beijingului de a controla „infrastructura critică, lanțurile de aprovizionare și sectoarele industriale cheie” din țările NATO.

Țările occidentale trebuie să fie atente să nu creeze noi dependențe față de China, în timp ce se îndepărtează de aprovizionarea cu energie din Rusia, în contextul războiului Moscovei împotriva Kievului, a avertizat luni șeful NATO, Jens Stoltenberg.

Războiul din Ucraina a evidenţiat unele vulnerabilităţi majore

„Prea mult timp, am fost dependenţi de petrolul şi gazele din Rusia pentru încălzirea locuinţelor şi circulaţia avioanelor. Şi am observat cum Rusia a utilizat energia ca armă şi a încercat să ne şantajeze, să ne împiedice să susţinem Ucraiana.

Dar Vladimir Putin (preşedintele Rusiei – n.red.) nu a reuşit. Statele aliate îşi diversifică acum resursele. Ne îndepărtăm de energii fosile şi investim în surse regenerabile. Acest lucru este benefic pentru securitatea noastră şi pentru climă”, a declarat Stoltenberg, potrivit Mediafax.

Avertisment privind China

„Observăm eforturi tot mai mari din partea Chinei de a ne controla infrastructura critică, lanțurile de aprovizionare și sectoarele industriale cheie”, a declarat el cu ocazia unei vizite în Spania, motiv pentru care i-a îndemnat pe aliați să sporească rezistența societăților și infrastructurii lor.

„Mineralele rare din China sunt prezente peste tot, inclusiv în telefoanele noastre, în mașinile noastre și în echipamentele noastre militare”, a spus el. „Nu putem oferi regimurilor autoritare nicio șansă de a ne exploata vulnerabilitățile și de a ne submina”, a adăugat acesta.

În noul său concept strategic convenit în iunie, NATO a descris China ca fiind o provocare pentru „interesele, securitatea și valorile” alianței, ca o putere economică și militară care rămâne „opacă în ceea ce privește strategia, intențiile și consolidarea militară”.

Documentul a reflectat o schimbare de paradigmă. Strategia anterioară a NATO, din 2010, nici măcar nu menționa Beijingul, care era văzut în principal ca un partener comercial benign și o bază de producție în Occident la acea vreme.

Sprijinul pentru Ucraina trebuie continuat

În ceea ce privește situația din Ucraina, Stoltenberg a spus că sprijinul pentru Kiev în faţa invaziei ruse „are un preţ” pentru toţi, dar a insistat asupra menţinerii unităţii împotriva agresorului pentru a evita „plata unui preţ mai mare”.

„Ştiu că acest ajutor are un preţ. În ţările noastre, multe persoane se confruntă cu o criză a costului vieţii. Facturile la energie şi alimente sunt în creştere”, a declarat Stoltenberg în cadrul discursului său rostit în ultima sesiune a celei de-a 68-a Adunări Parlamentare a Alianţei.

Cu toate acestea, a subliniat el, „preţul pe care îl plătim în calitate de aliaţi NATO se măsoară în bani, în timp ce statul ucrainean plăteşte cu sânge acest preţ”, a afirmat Stoltenberg.

„Dacă permitem ca (preşedintele rus Vladimir) Putin să câştige, va trebui să plătim cu toţii un preţ mult mai mare”, a avertizat secretarul general al NATO.