„Orice furnizare de către China a unui ajutor letal pentru Rusia în timpul războiului din Ucraina ar fi o greşeală istorică cu consecinţe profunde", a declarat, miercuri, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
NATO avertizează China să nu trimită arme Rusiei în timpul războiului din Ucraina
Miercuri, 5 aprilie 2023, în cadrul conferinţei de presă de la finalul reuniunii miniştrilor Afacerilor Externe din NATO, Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, a avertizat că „orice furnizare de către China a unui ajutor letal pentru Rusia în timpul războiului din Ucraina ar fi o greşeală istorică cu consecinţe profunde.”
Întrebat de jurnaliștii prezenți ce înseamnă „greşeală istorică cu consecinţe profunde”, Jens Stoltenberg a răspuns: „Cred că nu există motive să intrăm în detalii, dar China ştie că vor exista consecinţe severe dacă vor furniza sprijin letal Rusiei. Alianţa Nord-Atlantică monitorizează cu atenţie tot ce face China.”
Jens Stoltenberg a reamintit, totodată, că Rusia și China au semnat înainte de izbucnirea războiului din Ucraina „un parteneriat fără limite”, iar Guvernul de la Beijing nu a condamnat niciodată „invazia brutală a Rusiei”.
„Este un motiv de preocupare şi trebuie să fim clari asupra acestui lucru în contactele cu China. Rusia depinde tot mai mult de China. Relaţiile comerciale cu China au devenit chiar mai importante pentru Rusia în principal din cauza sancţiunilor economice şi a consecinţelor războiului”, a adăugat secretarul general al NATO.
NATO crede că „parteneriatul fără limite” dintre Moscova și Beijing reprezintă doar „promisiuni goale”
În ciuda acestui fapt, spune el, faptul că Vladimir Putin și Alexandr Lukașenko au anunțat recent că Rusia va transfera arme nucleare tactice în Belarus ne arată că „parteneriatul fără limite” dintre Moscova și Beijing reprezintă doar „promisiuni goale”. Jens Stoltenberg a reiterat încă o dată că nu există nicio schimbare în postura nucleară a Rusiei, în ciudat anunțului făcut de Vladimir Putin.
„Anunţul preşedintelui rus Vladimir Putin a venit la doar câteva zile după ce Rusia şi China au emis o declaraţie comună conform căreia ţările nu ar trebui să desfăşoare arme nucleare în afara frontierelor lor. Acest lucru arată că astfel de declaraţii sunt promisiuni goale şi că trebuie să urmărim îndeaproape ce face Rusia”, a explicat oficialul norvegian.
Spre finalul acelei conferințe de presă, Jens Stoltenberg a apreciat că nu consideră necesară schimbarea conceptului strategic al NATO de la Madrid, care „reflectă recunoaşterea de către NATO a ceea ce înseamnă China pentru securitatea noastră”.