Cel mai mare risc al războiului din Ucraina

Cel mai mare risc al Războiului din Ucraina este ca preşedintele rus Vladimir Putin să învingă în acest război, avertizează miercuri, în a doua zi a summitului NATO de la Vilnius, în Lituania, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează CNN.

„Un război total are loc în Europa, iar membrii NATO nu au nicio opţiune care să nu aibă riscuri. Însă cel mai mare risc este ca preşedintele (rus Vladimir) Putin să învingă”, subliniază Stoltenberg în prezenţa lui Zelenski.

„Exact acesta este motivul pentru care NATO trebuie să susţină Ucraina”, subliniază el.

„Ar fi o tragedie pentru Ucraina ca preşedintele (rus Vladimir) Putin să învingă şi va fi periculos pentru noi, ne va face mai vulnerabili”, avertizează Stoltenberg.

G7, acord de asistență militară cu Ucraina

Menționăm că, potrivit Casei Albe, liderii G7 vor semna miercuri cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski un acord prin care se angajează să acorde asistenţă militară pe termen lung Ucrainei. Un anunţ în acest sens va fi făcut imediat după încheierea summitului liderilor NATO de la Vilnius.

După cum a declarat consiliera pentru afaceri europene a preşedintelui Joe Biden, Amanda Sloat, liderul SUA şi ceilalţi lideri ai G7 vor semna o declaraţie prin care se vor angaja să ajute Ucraina „să îşi construiască o forţă armată capabilă să se apere împotriva oricărui atac viitor”.

În practică, declaraţia va servi la iniţierea unei serii de negocieri bilaterale între membrii G7 (SUA, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia şi Canada) şi Ucraina cu privire la furnizarea de ajutor militar Kievului.

Amenințări lansate de Kremlin

De cealaltă parte, Kremlinul a transmis miercuri că garanţiile de securitate pe care Occidentul le are în vedere pentru Ucraina ar fi o greşeală periculoasă, care ar putea aduce atingere securităţii Rusiei înseşi şi ar expune Europa la riscuri mult mai mari pentru mulţi ani de acum încolo, relatează Reuters.

Se aşteaptă ca miercuri ţările membre G7 să anunţe crearea unui cadru internaţional care să deschidă calea unor garanţii de securitate pe termen lung pentru Ucraina, pentru ca aceasta să-şi consolideze apărarea împotriva Rusiei, şi să descurajeze Moscova de la viitoare posibile agresiuni, au declarat oficiali.

Moscova susţine că întărirea propriei securităţi în faţa a ceea ce ea consideră că este un NATO în continuă expansiune şi o Ucraină militarizată ostilă a fost unul dintre principalele motive pentru care a lansat în februarie 2022 ceea ce numeşte „operaţiune militară specială” în Ucraina.

Este greşit şi „potenţial foarte periculos” ca Occidentul să ofere garanţii de securitate Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, avertizând că un astfel de demers ar atenta la securitatea Rusiei, care va ţine cont de aceasta în viitoarele sale decizii.

„Prin acordarea unor garanţii de securitate Ucrainei, (ţările din G7) pot aduce atingere securităţii Rusiei”, a insistat Peskov în conferinţa sa de presă zilnică telefonică, într-un comentariu pe marginea discuţiilor din cadrul summitului NATO de la Vilnius, potrivit Reuters şi EFE.