„Mai mulţi aliaţi NATO care aveau politica de a nu exporta arme în ţări aflate în conflict şi-au schimbat-o acum”, a explicat acesta, dând ca exemplu Germania, Norvegia și Suedia (care este candidată la aderarea în NATO).
Jens Stoltenberg cere Coreei de Sud să își schimbe politica
Secretarul general al NATO a adăugat că statele respective și-au schimbat politica deoarece au realizat că atunci când o putere ca Rusia invadează o țară într-un mod atât de brutal și ostentativ cum s-a văzut în Ucraina, ai nevoie de arme.
„Când invazia pe scară largă a avut loc, anul trecut, multe ţări şi-au schimbat politica pentru că au realizat că singura cale de a proteja democraţia, de a ajuta Ucraina să câştige şi de a crea condiţiile pentru o pace de lungă durată este să livreze sprijin militar”, a mai spus Jens Stoltenberg, relatează CNN.
În cursul săptămânii trecute, Germania și SUA au aprobat livrarea de tancuri Leopard 2 și Abrams către Ucraina.
Experții sunt însă de părere că și tancul corean K2 Panther ar fi foarte potrivit pentru armata ucraineană.
Cu toate acestea, Coreea de Sud are o lege care interzice exportul de arme către țări aflate în război. Și totuși, în decembrie nul trecut, SUA au anunţat că vor cumpăra 100.000 de proiectile de artilerie de la Coreea de Sud cu scopul de a le trimite în Ucraina.
Și Polonia a semnat cu Coreea de Sud un contract pentru achiziția de tancuri și avioane de vânătoare, cu intenția de a înlocui armamentul livrat armatei ucrainene.
Coreea de Nord neagă că furnizează armament Rusiei
Apelul secretarului general al NATO către Coreea de Sud vine și în contextul în care tot săptămâna trecută, SUA au acuzat Coreea de Nord că ar furniza obuze și rachete grupului paramilitar Wagner, care luptă de partea Rusiei în războiul din Ucraina.
Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al executivului american, John Kirby, a publicat imagini cu presupuse vagoane rusești care se întorc din Coreea de nord încărcate cu echipament militar.
După aceea, SUA au desemnat oficial Wagner drept „organizaţie criminală transnaţională” și au anunțat că vor trimite imaginile către ONU, cerând sacțiuni împotrica Coreei de Nord.
Duminică, un înalt oficial al guvernului nord-corean a spus despre demersul americanilor că este o „încercare stupidă de a justifica” viitoarele livrări de arme către Ucraina.
Citat de agenţia oficială de presă KCNA, directorul general al Departamentului nord-coreean pentru afaceri americane, Kwon Jong Gun, a respins „acest zvon complet fals” şi a amenințat SUA cu un „rezultat cu adevărat nedorit” dacă vor continua să îl răspândească.
„A încerca să ne pătezi imaginea fabricând ceva care nu există este o provocare serioasă care nu poate fi permisă niciodată şi nu poate decât să declanşeze o reacţie”, a adăugat el.
Kim Yo Jong, influenta soră a liderului nord-coreean Kim Jong Un, a criticat, de asemenea, promisiunile Statelor Unite de a trimite arme în Ucraina, acuzându-le că „trec şi mai departe de linia roşie”.