Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că este de neconceput să existe un atac militar asupra Suediei şi Alianța Nord-Atlantică să nu reacționeze în sprijinul acestei țări.
Jens Stoltenberg: Este de neconceput să existe un atac asupra Suediei şi NATO să nu reacţioneze
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a precizat că Suedia nu a fost dată la o parte odată cu aderarea Finlandei la NATO. Acesta afirmă că, în cazul unui atac, NATO va sări în ajutor.
El a subliniat, în ziua aderării Finlandei la NATO, că Suedia nu a fost fost lăsată singură. „Tuturor aliaţilor le pasă de Suedia, au furnizat garanţii de securitate bilaterale, şi-au consolidat prezenţa. Este de neconceput să existe un atac asupra Suediei şi NATO să nu reacţioneze”, a spus Stoltenberg.
În plus, Jens Stoltenberg a reamintit faptul că „Suedia este mai aproape acum decât a fost vreodată de statutul de membru”.
După ce i s-a pus întrebarea legată de durata orelor dedicate negocierilor pentru aderarea Suediei şi Finlandei la NATO, Jens Stoltenberg a afirmat: „Nu contabilizez orele în acest mod, dar salut faptul că mulţi aliaţi şi oameni din multe capitale au lucrat din greu pentru a ne asigura că facem progrese”.
Finlanda a devenit marţi cel de-al 31-lea membru al Alianţei Nord-Atlantice
De asemenea, secretarul general al NATO a evidenţiat faptul că şi Alianţa beneficiază de pe urma aderării Finlandei, care „are forţe armate substanţiale, capabilităţi importante, sisteme de apărare aeriană şi trupe foarte bine antrenate”.
Finlanda a devenit marţi cel de-al 31-lea membru al Alianţei Nord-Atlantice, după ce a înmânat instrumentul de aderare secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, în calitate de reprezentant al statului gardian al tratatului fondator, iar drapelul Finlandei a fost arborat ulterior la sediul NATO.
Turcia și Ungaria au blocat aderarea Suediei
Atât secretarul general al NATO, cât şi miniştri de Externe din statele aliate şi-au exprimat speranţa că Suedia va putea adera până la summitul NATO de la Vilnius.
La acest summit a fost invitat şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, după cum a anunţat Stoltenberg la finalul unei reuniuni a miniştrilor de Externe din cadrul Alianţei, la Bruxelles, la care a participat şi şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba.
După multe luni de amânări din partea partidului de guvernământ Fidesz al lui Orban, parlamentul Ungariei a aprobat un proiect de lege care permitea Finlandei să adere la NATO, însă proiectul privind Suedia a rămas blocat până în acest moment.
„În cazul Suediei, există o sumedenie de nemulțumiri care trebuie rezolvate înainte ca aderarea acestei țări să fie ratificată”, afirma secretarul de stat ungar pentru relaţii internaţionale, Zoltan Kovacs, pe blogul său.