Informația de ultimă oră la nivel mondial. Guvernul de la Oslo anunță că secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va deveni noul guvernator al Băncii Centrale a Norvegiei, transmite Reuters.

Totodată, sursa citată mai precizează că acesta ar urma să își preia noile atribuții „în jurul datei de 1 decembrie”. De menționat este faptul că, acest lucru înlătură orice fel de îndoială conform căreia, secretarul general al NATO, în vârstă de 62 de ani ar urma să plece din funcție chiar în timpul tensiunilor ridicate dintre Rusia și Occident privind Ucraina.

O reacție în acest sens a venit și de la secretarul general al NATO. Anterior, acesta declarase că nu-şi va putea prelua noile atribuţii decât de la 1 octombrie, după încheierea mandatului la Bruxelles.

Pe de altă parte, decizia este contestată de opoziţia norvegiană, care se teme că numirea fostului premier norvegian, de formaţie economist, ar putea slăbi independenţa Norges Bank.

În ceea ce privește situația din Norvegia, Ida Wolden Bache, viceguvernatoarea Băncii Centrale a Norvegiei şi principala contracandidată a lui Stoltenberg, va asigura interimatul începând cu 1 martie şi până când Stoltenberg îşi va putea prelua mandatul, a anunţat guvernul.

Ce funcții a mai deținut Jens Stoltenberg

Amintim faptul că Jens Stoltenberg ocupă funcța de secretar general al NATO din anul 2014, iar actualul său mandat urmează să expire în luna septembrie a acestui an. În peroada 2005 şi 2013, Stoltenberg a ocupat funcția de prim-ministru al Norvegiei şi, printre alte posturi guvernamentale, el a mai fost şi ministru de finanţe.

Trebuie menționat faptul că candidatura lui Stoltenberg la postul de guvernator al Norges Bank a creat controverse în Norvegia, în parte ca urmare a prieteniei apropiate dintre liderul NATO şi actualul premier norvegian Jonas Gahr Store, social-democrat ca şi şeful Alianţei Nord-Atlantice.

Referitor la guvernatorul Norges Bank, acesta se ocupă de stabilirea ratelor dobânzilor, precum şi de supravegherea puternicului fond suveran al bunăstării pe care îl deţine Norvegia, cel mai mare din lume, cu active de 1.400 de miliarde de dolari.

De menționat este faptul că anunțul făcut de Oslo vine chiar în timp ce tensiunile dintre Rusia și Ucraina se amplifică, iar implicarea NATO este una necesară.