Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a efectuat, joi, o vizită la Kiev, acolo unde s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. În cadrul întâlnirii, șeful NATO a ținut să menționeze că viitorul Ucrainei este în Alianţa Nord-Atlantică.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut joi secretarului general al NATO Jens Stoltenberg ca NATO să invite Ucraina să adere la Alinață, pentru a ”depăşi reticenţele” unor aliaţi de a livra armament considerat crucial în lupta împotriva Rusiei.
”A venit timpul ca NATO să invite Ucraina să adere. Să ne ajute să învingem reticenţele partenerilor noştri privind livrările” de armament ”cu rază lungă de acţiune, aviaţie modernă, artilerie, vehicule blindate”, i-a spus Volodimir Zelenski lui Jens Stoltenberg.
Viitorul Ucrainei este în NATO
La rândul său, Jens Stoltenberg a declarat, joi, că viitorul Ucrainei este în Alianţa Nord-Atlantică, subliniind că „obiectivul principal” al NATO este victoria forţelor ucrainene împotriva Rusiei.
”Aliaţii livrează de-acum mai multe avioane cu reacţie, tancuri şi vehicule blindate, iar Fondul NATO pentru Ucraina furnizează o susţinere urgentă. Toate acestea fac o diferenţă reală pe cîmpul de luptă azi.
Viitorul Ucrainei este în familia euroatlantică, viitorul Ucrainei este în NATO. În acelaşi timp, obiectivul principal al Alianţei, al aliaţilor, este să se asigure că Ucraina câştigă”, a afirmat Jens Stoltenberg la Kiev.
De asemenea, Jens Stoltneberg a anunțat că o iniţiativă de susţinere multianuală va ajuta Ucraina în tranziţia de la echipamentul şi doctrina din epoca sovietică la standardele şi doctina NATO.
Această tranziţie va asigura o interoperabilitate totală cu Alianţa, a subliniat el. Aceasta este ”o dovadă a angajamentului NATO pe termen lung în Ucraina”, a declarat Jens Stoltenberg.
”Nu ştim când se va termina acest război, dar ştim că agresiunea rusă este un model toxic care trebuie să fie oprit. Aşadar, trebuie să continuăm consolidarea Forţelor armate ale Ucrainei. Şi trebuie să ne asigurăm că aceste aranjamente solide şi puternice sunt implementate pentru securitatea Ucrainei”, a mai declarat secretarul general al NATO.
Reacția Rusiei
Rusia se opune vehement eventualei admiteri a Ucrainei în Alianţa Nord-Atlantică, iar acesta este unul dintre motivele invocate de Administraţia de la Moscova pentru invazia militară rusă. Moscova condamnă constant afirmaţiile unor lideri occidentali privind intenţiile de a aplica o „înfrângere strategică” Rusiei
Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a subliniat joi într-o conferinţă de presă că unul dintre obiectivele Moscovei în Ucraina rămâne împiedicarea acestei foste republici sovietice să adere la NATO.
”În caz contrar, asta ar constitui o ameninţare gravă la adresa ţării noastre şi securităţii sale”, a spus el.