În discursul său din deschiderea Summitului B9 de la Bratislava, Jens Stoltenberg a spus că aliații își vor întări sprijinul pentru Ucraina cu un pachet multianual de asistenţă pentru a o ajuta în tranziţia de la epoca sovietică la standardele NATO, arată un comunicat de pe site-ul Alianței.
„Toţi aliaţii sunt de acord că uşa NATO rămâne deschisă, că Ucraina va deveni membră a Alianţei şi că Rusia nu are veto”, a spus acesta.
Ce decizii se vor lua la Summitul de la Vilnius
Statele aliate intenţionează, de asemenea, „să se angajeze faţă de noi planuri de apărare şi un nou model” al forţelor, ceea ce presupune un număr mai mare de trupe cu un nivel ridicat de pregătire de luptă şi o capacitate de comandă şi control întărită a Alianţei.
Secretarul general al NATO a mai sublinat necesitatea ca aliaţii să-şi întărească angajamentul de a creşte investiţiile în apărare la cel puţin 2% din PIB.
Totodată, Jens Stoltenberg a asigurat că lucrează „din greu” pentru a asigura că Suedia va deveni „în scurt timp membră deplină” a Alianţei.
Acesta a făcut referire și la situația din Ucraina spunând că „războiul neprovocat al preşedintelui (rus Vladimir) Putin împotriva Ucrainei a schimbat mediul nostru de securitate pe termen lung” şi că „Rusia a distrus pacea în Europa”.
Secretarul general al NATO a vorbit, de asemenea, despre distrugerea barajului de la Kahovka, în regiunea Herson, afirmând că aceasta „pune în pericol mii de civili şi provoacă pagube grave mediului” şi „reprezintă un gest revoltător care demonstrează din nou brutalitatea războiului rus din Ucraina”.
Rusia acuză Ucraina de sabotarea barajului de la Kahovka
Rusia a acuzat, marţi, Ucraina că a sabotat barajul de la hidrocentrala Kahovka, aflată în partea controlată de trupele lui Vladimir Putin în regiunea Herson. Explicația ar fi legată de faptul că s-a dorit tăierea unei surse cheie de apă pentru Crimeea. În plus, rușii acuză că așa s-ar fi dorit distragerea atenţiei de la o contraofensivă „şovăitoare” împotriva forţelor ruseşti.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că preşedintele Vladimir Putin a fost informat despre situaţie după ce apa a început să iasă din barajul construit în epoca sovietică care a fost aruncat în aer în primele ore ale dimineţii.
„Putem afirma fără echivoc că este vorba despre un sabotaj deliberat din partea Ucrainei”, a declarat Peskov.
„Regimul de la Kiev ar trebui să poarte întreaga responsabilitate pentru toate consecinţele”, a adăugat purtătorul de cuvânt al lui Putin.