Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat, marți, că aliații Organizației trebuie să ofere mai multe arme și provizii Ucrainei.
Referindu-se la informațiile conținute în documente scurse din Statele Unite care sugerează că Ucraina ar putea rămâne în curând fără muniție pentru apărarea antiaeriană, Stoltenberg a declarat că ajutorul militar va fi esențial pentru a-i ajuta pe ucraineni să recupereze pozițiile.
NATO vrea să furnizeze mai multe arme Ucrainei
„Recunoaștem cantitatea enormă de arme, muniții, provizii care au fost deja furnizate Ucrainei, dar trebuie să facem și mai mult”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
„Pentru că trebuie să ne asigurăm că ucrainenii sunt într-o poziție în care pot străpunge liniile rusești și, de asemenea, să treacă prin câmpurile minate și să fie într-o poziție în care să poată elibera, să recupereze teritoriul”, a adăugat el, într-un interviu pentru CNN.
NATO nu are dovezi privind ajutorul militar al Chinei
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți că, până în prezent, nu există dovezi că Beijingul oferă ajutor militar letal Rusiei.
„Urmărim foarte îndeaproape și până acum nu am văzut nicio dovadă că China oferă ajutor militar letal Rusiei”, a declarat acesta pentru Christiane Amanpour de la CNN.
„Mesajul nostru este foarte clar: ar fi o mare greșeală să sprijinim războiul ilegal al președintelui [Vladimir] Putin”, a adăugat el.
Relația dintre Rusia și China: China a pretins neutralitate cu privire la războiul din Ucraina și a făcut apel la pace în acest conflict. Dar a refuzat, de asemenea, să condamne invazia Rusiei sau să facă vreun apel public pentru ca Rusia să își retragă trupele. Liderii celor două țări s-au întâlnit în martie.
SUA avertizează cu privire la parteneriatul dintre Rusia și China
Mai devreme, marți, șeful forțelor americane din Indo-Pacific a avertizat cu privire la parteneriatul dintre Rusia și China, spunând parlamentarilor că este „destul de îngrijorător”.
„Ei nu au prieteni”, a declarat amiralul John Aquilino, comandantul Comandamentului SUA din Indo-Pacific, în fața Comisiei pentru Servicii Armate din Camera Reprezentanților.
„Ei au identificat că este mai bine dacă sunt împreună pentru a-și atinge obiectivele strategice. Aceasta este o lume îngrijorătoare”, a mai spus comandantul american.
Amiralul John Aquilino a adăugat că această relație se leagă „direct” de problema dezinformării.