„La summitul de la Vilnius şi în cadrul pregătirilor pentru summit, nu discutăm despre lansarea unei invitaţii oficiale”, a spus Jens Stoltenberg după ce s-a întâlnit cu cancelarul Olaf Scholz la Berlin.
Liderii NATO nu vor invita oficial Ucraina să adere la Alianța Nord-Atlantică
Acesta a spus însă că în cadrul summitului de la Vilnius, liderii din Alianța Nord-Atlantică vor discuta despre cum s-ar putea apropia Ucraina mai mult de NATO. Secretatul general a atras totuși atenția că nu trebuie să se accepte un conflict îngheţat în Ucraina în schimbul încheierii războiului.
„Ne dorim cu toţii ca războiul să se încheie, însă o pace justă nu poate să însemne îngheţarea conflictului şi acceptarea unei înţelegeri dictate de Rusia”, a spus el, potrivit Reuters.
De asemenea, cancelarul german Olaf Scholz a declarat în cadrul conferinței comune cu Jens Stoltenberg că Germania este pregătită pentru posibilitatea ca războiul din Ucraina să mai dureze o lungă perioadă de timp.
„Ne pregătim pentru asta şi ne adaptăm politicile pe această bază”, a spus acesta.
Olaf Scholz a mai precizat că Germania va continua să sprijine Ucraina atât timp cât va fi nevoie.
Ucraina nu va putea deveni membră a NATO cât timp se află în război cu Rusia
Nu este prima dată când Jens Stoltenberg spune că liderii Alianței nu vor invita oficial Ucraina să adere la NATO în cadrul summitului de la Vilnius.
„La summitul de la Vilnius, nu vom discuta despre vreo invitaţie de aderare” adresată Ucrainei, a declarat Jens Stoltenberg vineri 16 iunie, potrivit site-ului Tagesschau.de, la finalul reuniunii miniştrilor Apărării din statele NATO, desfăşurată la Bruxelles.
Guvernul de la Kiev a insistat ca Alianţa Nord-Atlantică să ofere Ucrainei perspective clare de aderare. Însă Statele Unite şi Germania nu sunt de acord, în acest moment, cu stabilirea unei perspective pentru admiterea Ucrainei în NATO.
Jens Stoltenberg a afirmat recent că Ucraina nu va putea deveni membră NATO cât timp este în curs actualul conflict militar izbucnit prin invazia Rusiei.
Principala întrebare este legată de termenul în care Ucraina va deveni parte a NATO. Kievul și celelalte state membre vor lua decizii, „și nimeni altcineva”, a explicat Stoltenberg.
„Suntem de acord că cea mai urgentă și importantă sarcină acum este să ne asigurăm că Ucraina prevalează ca o națiune independentă și suverană care se va păstra ca țară democratică în Europa. Pentru că dacă Ucraina nu prevalează, atunci nu mai există nicio problemă de aderare de discutat”, a subliniat secretarul general al NATO.