Astăzi, 14 iunie, are loc summitul Alianței Nord-Atlantice, organizat la Cartierul General al NATO din Bruxelles, Regatul Belgiei, iar prezența președintelui american Joe Biden este un semnal clar pentru revitalizarea alianțelor.
Mai mult, prin acest ”summit al regăsirii”, așa cum a fost etichetat, statele membre NATO doresc să transmită și un mesaj ferm către Rusia și China, unul al unității și al fermității, în contextul parteneriatului strategic Rusia-China, dar și al relațiilor din ce în ce mai tensionate între Moscova și țările occidentale.
În același timp, summitul NATO este, practic, un preambul al întâlnirii dintre Joe Biden și Vladimir Putin, iar secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a transmis că Rusia nu poate ”despărți” alianța.
”Vom transmite un mesaj important Moscovei: rămânem uniţi, iar Rusia nu ne va despărţi”, a avertizat Jens Stoltenberg, potrivit Reuters.
LIVE: NATO leader Jens Stoltenberg speaks ahead of next week’s summit https://t.co/3y7y4op9Uj
— Reuters (@Reuters) June 11, 2021
Klaus Iohannis, prezent la summitul NATO
Liderii celor 30 de state membre ale NATO au sosit încă de duminică seara la Bruxelles, numeroase întâlniri fiind programate înaintea începerii summitului, la ora 11.00 GMT (14.00, ora României)
În timpul acestei reuniunii la nivel înalt – la care va participa, pentru prima oară, și președintele american Joe Biden -, liderii alianței vor trasa liniile prioritare pe care se va fundamenta consolidarea rolului politic și militar al NATO, dar și rolul de actor cu proiecție la nivel global, ca rezultat al procesului de reflecție strategică NATO 2030.
Pe agenda Summit-ului de la Bruxelles se află și decizia de declanșare a negocierilor privind un nou Concept Strategic al Alianței, pe fondul schimbărilor fundamentale ale mediului internațional de securitate față de momentul adoptării, în 2010, a Conceptului Strategic actual.
Klaus Iohannis va reafirma angajamentul României de a contribui la efortul comun al NATO, atât în plan operațional, cât și în plan conceptual și financiar, prin asigurarea, în continuare, a pragului minim de 2% din PIB pentru apărare.
”Președintele Klaus Iohannis va evidenția contribuția concretă, strategică a României la eforturile aliate de consolidare a rezilienței, inclusiv prin înființarea recentă, la București, a Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență”, a transmis Administrația Prezidențială.