NATO va intensifica ajutorul pentru Ucraina

NATO își va intensifica sprijinul pentru Ucraina în contextul războiului cu Rusia. Secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a declarat că se așteaptă ca aliații să aprobe un nou ajutor militar substanțial în cadrul summitului NATO de la Washington. Acest ajutor va susține Ucraina și va facilita aderarea sa la NATO, deși momentul exact al aderării nu a fost specificat.

Summitul marchează aniversarea a 75 de ani de la înființarea NATO și va include decizii importante pentru viitorul Alianței, inclusiv suplimentarea ajutorului militar pentru Ucraina și consolidarea relațiilor cu partenerii din zona Pacificului.

Aderarea la NATO

Noul pachet de ajutor militar destinat Ucrainei va include crearea unui nou comandament NATO pentru Ucraina, furnizarea de noi arme și muniții, inclusiv sisteme antiaeriene, și măsuri pentru asigurarea interoperabilității între armata ucraineană și trupele NATO. Statele membre vor finanța echipamentele militare oferite Ucrainei, în valoare de aproximativ 40 de miliarde de euro anual.

Declarația finală a summitului menționează că Alianța Nord-Atlantică va continua să susțină Ucraina pentru integrarea euro-atlantică, inclusiv aderarea la NATO, dar invitația de aderare va fi transmisă când aliații vor conveni acest lucru și condițiile vor fi întrunite.

Sursa foto: NATO

Avioane F-16 pentru Ucraina

În cadrul summitului, secretarul de stat american Antony Blinken a anunțat transferul de avioane de luptă F-16 către Ucraina, din partea Danemarcei și Țărilor de Jos. Aceste avioane vor ajuta Ucraina să se apere eficient împotriva agresiunii ruse.

Belgia și Norvegia s-au angajat de asemenea să furnizeze avioane F-16 în cadrul unei coaliții internaționale. Ucraina speră că aceste avioane vor proteja mai bine soldații și orașele de bombardamentele ruse.

Ucraina a solicitat avioane F-16 de la începutul invaziei ruse în februarie 2022, iar piloții și mecanicii ucraineni sunt instruiți de câteva luni în state NATO pentru folosirea acestor aeronave.

Kievul speră să primească primele avioane F-16 în această vară, dar are nevoie de cel puțin 128 de astfel de avioane, conform declarațiilor președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. În contrast, țările occidentale au promis mai puțin de 100 de aparate.

„Ştiţi, noi tot aşteptăm. Aşa cum mama mă aştepta mereu să vin când se termina şcoala şi eu găseam mereu un motiv să întârzii.

E acelaşi lucru, doar că mult mai serios”, a spus Volodimir Zelenski, potrivit media ucrainene.

Rusia a avertizat că va viza toate echipamentele militare occidentale, inclusiv avioanele F-16, trimise Ucrainei. Antony Blinken a subliniat că livrarea acestor avioane ar trebui să-l pună pe gânduri pe președintele rus Vladimir Putin cu privire la faptul că Rusia nu va supraviețui în fața Ucrainei și că pagubele pentru Rusia vor continua să se agraveze dacă persistă în agresiunea sa.