Ucraina speră să primească o invitaţie fermă în NATO la summit-ul de la Vilnius, însă acest lucru nu se va întâmpla.
Ucraina se va apropia de NATO, însă nu va fi invitată să devină membră deocamdată
Secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a fost ferm în această privinţă. El a explicat că liderii NATO vor conveni la Vilnius asupra diferitelor măsuri pentru „apropierea Ucrainei” de Alianţa Nord-Atlantică, dar nu îi vor propune şi aderarea la organizaţie.
„La summit vom întări şi mai mult Ucraina şi vom stabili o viziune pentru viitorul ei. Sper că liderii aliaţi să convină asupra unui pachet cu trei elemente pentru a aduce Ucraina mai aproape de NATO”, a precizat Jens Stoltenberg, citat de agenţia EFE.
Ţările NATO vor conveni asupra unui program de ajutor pe mai mulţi ani, care să „garanteze interoperabilitatea deplină între forţele armate ucrainene şi NATO”. Cu ajutorul acestui program, Ucraina va putea face tranziţia de la echipamentul sovietic la mijloace mai moderne şi mai interoperabile cu Alianţa.
Apoi, membrii NATO vor duce legăturile politice cu Kievul la un nou nivel prin crearea Consiliului NATO-Ucraina, un forum de consultare şi luare a deciziilor privind crizele, la care cele două părţi vor participa pe picior de egalitate şi a cărui primă sesiune va avea loc în prima zi a summitului, cu participarea preşedintelui Volodimir Zelenski.
Joe Biden este de aceeaşi părere: Ucraina nu este încă pregătită
O veste asemănătoare a venit şi din partea preşedintelui SUA, Joe Biden, care a declarat pentru CNN că Ucraina nu este pregătită să devină membră NATO.
„Nu cred că există unanimitate în NATO cu privire la aducerea sau nu a Ucrainei în familia NATO, în acest moment, în plin război.
Dacă războiul continuă, atunci cu toţii suntem în război. Am fi în război cu Rusia, dacă s-ar întâmpla asta”, a declarat Joe Biden, cu referire la Articolul 5, care prevede că un atac armat împotriva uneia sau mai multor ţări NATO va fi considerat un atac împotriva tuturor părţilor.
Summit-ul de la Vilnius, de pe 11 şi 12 iulie, „va fi un moment important pe calea către aderare”, însă Ucraina „mai trebuie să facă nişte paşi”, a fost şi poziţia exprimată recent de către Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe.