Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și-a exprimat îngrijorarea în ceea ce privește faptul că Rusia ar putea folosi arme chimice într-un atac „sub steag fals” în cadrul invaziei sale din Ucraina.
„Au spus că nu plănuiesc să invadeze Ucraina, dar au făcut-o. Au spus că-și retrag trupele, dar au trimis mai multe. Au spus că protejează civilii, dar de fapt îi ucid. Acum fac cereri absurde în legătură cu laboratoare biologice și arme chimice în Ucraina. Sunt doar alte minciuni și suntem îngrijorați că Moscova ar putea înscena o operațiune sub steag fals, posibil cu arme chimice”, a spus șeful NATO în cadrul unei conferințe de presă.
Stoltenberg spune că orice utilizare a armelor chimice de către Rusia ar fi o încălcare a dreptului internațional, dar a refuzat să spună dacă aceasta ar fi o linie roșie care ar putea atrage un răspuns militar din partea NATO.
Occidentul va continua să sprijine Ucraina
De asemenea, acesta a punctat că NATO, UE, dar și alte state au impus deja sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei, au trimis ajutoare Ucrainei și vor continua să facă acest lucru.
„Poporul ucrainean luptă cu curaj. Își apără viitorul și noi trebuie să-l susținem. Mâine ni se va alătura ministrul Apărării din Ucraina și partenerii din Georgia, Suedia și Uniunea Europeană. Întreaga lume condamnă acest război fără sens. Aliații din NATO, UE și alte state au introdus sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei”, a continuat el.
„Timp de mai mulți ani, aliații NATO au antrenat zeci de mii de militari ucraineni. Mulți dintre ei luptă acum în prima linie. Aliații au trimis echipamente, inclusiv drone, muniție și rachete antitanc. Acestea au ajutat Ucraina să se apere. Ucraina are dreptul la autoapărare. Aliații și partenerii vor continua să ajute Ucraina cu echipamente militare, bani și asistență umanitară”, a subliniat Stoltenbeg.
Liderii a trei țări UE planifică o vizită la Kiev
Pe frontul diplomatic, o nouă rundă de discuții între Rusia și Ucraina a început prin intermediul unei convorbiri video, iar liderii a trei țări din Uniunea Europeană – inclusiv Polonia, membră NATO – au planificat o vizită în capitala Ucrainei, Kiev, într-o demonstrație îndrăzneață de sprijin.
În timp ce numărul persoanelor care au fugit de război din Ucraina a depășit 3 milioane de persoane, noi explozii puternice au răsunat în Kiev înainte de zorii zilei de azi din cauza a ceea ce autoritățile ucrainene au declarat că au fost lovituri de artilerie. De asemenea, asaltul Rusiei asupra capitalei pare să devină mai sistematic și se apropie tot mai mult de centrul orașului.
În acest context, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că bombardamentele au lovit patru clădiri cu mai multe etaje din oraș și au ucis zeci de persoane. Din cauza acestora, un incendiu uriaș a izbucnit într-o clădire de apartamente cu 15 etaje, ceea ce a determinat autoritățile să intervină rapid pentru a-i salva pe locuitori.