Forțele NATO din Marea Baltică și Marea Nordului colectează informații pentru a ajuta la investigarea cauzelor exploziilor din apropierea conductelor Nord Stream 1 și 2 la începutul acestei săptămâni, potrivit secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de CNN.
NATO va ajuta la investigarea exploziilor de la Nord Stream
De asemenea, acestea monitorizează „infrastructura energetică critică”, a declarat Stoltenberg în timpul unei conferințe de presă susținute vineri la Bruxelles.
Stoltenberg a declarat că aliații NATO colectează informații noi, dar și revizuiesc informațiile pe care le-au colectat în ultimele săptămâni și luni pentru a descoperi ceva legat de atacuri.
Prezența militară în Marea Baltică și în Marea Nordului este menită să trimită „un mesaj de descurajare, dar și să colecteze date și să monitorizeze infrastructura și apoi să împărtășească informații și să intensifice rezistența”, a spus Stoltenberg.
Stoltenberg denunță anexarea ilegală a celor patru regiuni
De asemenea, secretarul general al NATO a denunţat vineri anexarea ”ilegală şi ilegitimă” de către Rusia a patru regiuni din Ucraina şi a avertizat Moscova să nu folosească arme nucleare în acest conflict.
”Ucraina are dreptul să recupereze cu forţa aceste teritorii acum ocupate şi noi o vom sprijini să continue eliberarea acestor teritorii”, a declarat el într-o conferinţă de presă la Bruxelles, după ce preşedintele rus, Vladimir Putin, a semnat anexarea regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson.
Aceste regiuni sunt Ucraina, la fel cum Crimeea (anexată în 2014 de Moscova) este Ucraina”, a spus el. ”Aliaţii nu vor recunoaşte niciodată aceste teritorii ca făcând parte din Rusia”.
”Monitorizăm îndeaproape ceea ce face Rusia (…) şi i-am transmis foarte clar Rusiei că vor exista consecinţe grave dacă armele nucleare vor fi folosite împotriva Ucrainei”, a avertizat el.
Evaziv cu privire la o aderare accelerată a Ucrainei la NATO
Jens Stoltenberg a rămas evaziv atunci când a fost întrebat despre cererea de „aderare accelerată” a Ucrainei la NATO, anunţată de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
”Fiecare democraţie din Europa are dreptul de a solicita aderarea la NATO şi am spus din nou şi din nou că uşa rămâne deschisă”, a spus el. Dar o decizie privind aderarea trebuie să fie aprobată „în unanimitate” de toate cele 30 de ţări membre, a spus secretarul general.
El a subliniat, de asemenea, refuzul Alianţei Nord Atlantice de a se implica direct în conflictul dintre Ucraina şi Rusia.