NATO a anunțat recent că secretarul general al alianței nord-atlantice, Jens Stoltenberg, nu intenţionează să-şi prelungească mandatul. Potrivit anunțului, acesta urmează să părăsească postul aşa cum a planificat.
Purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu, a declarat sâmbătă că mandatul lui Jens Stoltenberg se încheie în luna octombrie a acestui an, iar el nu intenționează să-și prelungească mandatul.
Jens Stoltenberg nu intenționează să-și prelungească mandatul pentru a patra oară
„Mandatul secretarului general Jens Stoltenberg a fost prelungit de trei ori şi el şi-a desfăşurat activitatea pentru o perioadă de aproape nouă ani. Mandatul secretarului general se încheie în octombrie acest an şi el nu intenţionează să obţină o nouă prelungire a mandatului său”, a declarat purtătoarea de cuvânt a NATO pentru agenția dpa.
Amintim că mandatul lui Stoltenberg a fost prelungit până la 30 septembrie 2023 în luna martie a anului trecut, la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina.
Sursa menționată amintește că au existat speculaţii că mandatul lui Stoltenberg, în vârstă de 63 de ani, ar putea fi prelungit din nou pe fondul conflictului din Ucraina.
Următorul secretar general trebuie să facă un exercițiu de echilibru dificil
În timp ce războiul face ravagii în Europa, începe cursa pentru găsirea viitorului șef al NATO. Jens Stoltenberg a fost o mână fermă în această perioadă în care capitalele occidentale s-au grăbit să ajute Ucraina să respingă trupele rusești invadatoare.
Războiul din Ucraina complică foarte mult decizia, care necesită un consens între liderii celor 30 de țări membre NATO.
Următorul secretar general trebuie să facă un exercițiu de echilibru dificil pentru a încuraja capitalele să continue să furnizeze arme Ucrainei și să consolideze propriile apărări ale NATO – totul în timp ce rămâne în mod oficial în afara conflictului. Puțini sunt cei care trec testul pentru acest rol extrem de sensibil.
Un diplomat european de rang înalt a rezumat zvonurile în jurul numelor vehiculate
„Sentimentul general”, a declarat un diplomat NATO de rang înalt, este că e „timpul pentru o schimbare”.
Un diplomat european de rang înalt a rezumat zvonurile în jurul numelor vehiculate. Este vorba despre premierul olandez, Mark Rutte, premierul estonian, Kaja Kallas și secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace.
Mai apoi, sunt vizați premierul lituanian, Ingrida Simonyte, președintele Slovaciei, Zuzana Caputova, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen din Germania.