Miniştrii de Externe din statele NATO au analizat, la reuniunea de la Bucureşti, „provocările” generate de China, stabilind intensificarea acţiunilor de reducere a dependenţelor de „regimuri autoritariste”, afirmă secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

NATO nu percepe China ca fiind un adversar

„Aliaţii au abordat provocările pe termen lung generate de China asupra intereselor noastre, asupra valorilor şi asupra securităţii, analizând modalităţile prin care să ne consolidăm rezilienţa. NATO este o Alianţă a Europei şi a Americii de Nord, dar provocările cu care ne confruntăm sunt globale şi trebuie să le abordăm împreună în cadrul NATO”, a declarat Jens Stoltenberg în conferinţa de presă organizată la finalul reuniunii miniştrilor de Externe din ţările NATO, desfăşurată la Bucureşti, transmite Mediafax.

„Nu percepem China ca fiind un adversar, vom continua interacţiunile cu China în situaţiile în care este în interesul nostru, inclusiv pentru a transmite poziţia noastră unitară asupra războiului ilegal al Rusiei în Ucraina. Menţinem perspectivele clare: astăzi, miniştrii de Externe au evaluat dezvoltarea militară ambiţioasă a Chinei, progresele sale tehnologice şi activităţile cibernetice şi hibride din ce în ce mai intense. Războiul din Ucraina a demonstrat dependenţa noastră periculoasă de gazul rusesc. Acest lucru trebuie să ne conducă să reanalizăm dependenţele de alte regimuri autoritariste, inclusiv de China, în materie de aprovizionare, tehnologie şi infrastructură”, a precizat secretarul general NATO.

„Sigur că vom continua schimburile comerciale şi interacţiunile economice cu China, dar trebuie să fim conştienţi de dependenţele noastre, trebuie să reducem vulnerabilităţile şi să gestionăm riscurile. Miniştrii de Externe au evidenţiat importanţa întrunirii condiţiilor de rezilienţă fixate de NATO şi a menţinerii avantajelor tehnologice. De asemenea, trebuie să continuăm consolidarea partenerilor noştri de cooperare din zona Indo-Pacifică şi din cadrul Uniunii Europene”, a subliniat Stoltenberg.

NATO și aliații, sprijin pentru Bosnia-Herțegovina, Georgia și Republica Moldova

De asemenea, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice a declarat că aliaţii NATO sunt „angajaţi să crească sprijinul pentru Bosnia-Herţegovina, Georgia şi Republica Moldova”, parteneri „afectaţi de presiunea rusă”.

„NATO şi aliaţii NATO oferă de mulţi ani sprijin pentru cei trei parteneri, inclusiv prin dezvoltarea de capacităţi, reforme şi instruire pentru întărirea instituţiilor lor de apărare şi de securitate”, a spus Stoltenberg în deschiderea ultimei sesiuni de discuţii din cadrul celei de-a doua zi a reuniunii miniştrilor de externe din Alianţă, la care au fost invitate să participe şi Bosnia-Herţegovina, Georgia şi Republica Moldova.

„Astăzi, aceşti parteneri sunt afectaţi de presiunea rusă. Aliaţii NATO angajaţi să crească sprijinul pentru ei. Această întâlnire este o oportunitate de a discuta unele dintre îngrijorările noastre comune de securitate, în special în regiunea de importanţă strategică a Mării Negre şi a Balcanilor de Vest”, a spus şeful NATO, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, întâlnirea de la Bucureşti arată „cooperarea puternică şi tot mai mare dintre NATO şi cele trei ţări în aceste vremuri provocatoare”.