Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg a anunțat că Alianța se va implica în modernizarea armatei ucrainene. Potrivit oficialului, ajutorul Alianţei va contribui la tranziția de la o armată bazată pe vechiul model sovietic către o forţă modernă ce operează în concordanţă cu standardele NATO.
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat că Alianţa va trimite ajutor suplimentar pentru a contribui la modernizarea armatei ucrainene la summitul de la Vilnius din 11-12 iulie, transmite DPA.
Înaltul oficial NATO a spus pentru cotidianul german Tagesspiegel că la reuniunea din capitala Lituaniei ţările membre NATO vor adopta un pachet de asistenţă multianuală, pentru a aduce Ucraina la standardele NATO în ceea ce priveşte dotarea armatei.
Jens Stoltenberg a adăugat că ajutorul Alianţei Nord Atlantice va ajuta armata ucraineană să facă tranziţia de la o armată bazată pe vechiul model sovietic către o forţă modernă ce operează în concordanţă cu standardele NATO.
Echipamentele militare NATO ajută Ucraina
Jens Stoltenberg a mai spus că, după luni de pregătire militară cu echipamentele NATO, Ucraina îşi recucereşte teritoriul căzut în mâinile invadatorilor ruşi. El a subliniat importanţa sprijinului continuu pentru Ucraina, ţară aflată într-o luptă de apărare împotriva agresorului rus care a lansat o invazie pe scară largă în februarie 2022.
Secretarul general al NATO a evidenţiat dificultăţile contraofensivei, printre care terenul accidentat şi minele terestre plantate de forţele ruse.
Ucraina nu va fi invitată să adere, la summitul de la Vilnius
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni, 19 iunie, că liderii Alianței nu vor invita oficial Ucraina să adere la NATO la summitul de la Vilnius, care va avea loc la mijlocul lunii iulie.
„La summitul de la Vilnius şi în cadrul pregătirilor pentru summit, nu discutăm despre lansarea unei invitaţii oficiale”, a spus Jens Stoltenberg după ce s-a întâlnit cu cancelarul Olaf Scholz la Berlin.
Acesta a spus însă că în cadrul summitului de la Vilnius, liderii din Alianța Nord-Atlantică vor discuta despre cum s-ar putea apropia Ucraina mai mult de NATO. Secretatul general a atras totuși atenția că nu trebuie să se accepte un conflict îngheţat în Ucraina în schimbul încheierii războiului.
„Ne dorim cu toţii ca războiul să se încheie, însă o pace justă nu poate să însemne îngheţarea conflictului şi acceptarea unei înţelegeri dictate de Rusia”, a spus el, potrivit Reuters.
De asemenea, cancelarul german Olaf Scholz a declarat în cadrul conferinței comune cu Jens Stoltenberg că Germania este pregătită pentru posibilitatea ca războiul din Ucraina să mai dureze o lungă perioadă de timp.
„Ne pregătim pentru asta şi ne adaptăm politicile pe această bază”, a spus acesta.